Japan op de gevoelige plaat in het Sieboldhuis

0
Japan op de gevoelige plaat
Ponta, O-en en twee niet geidentificeerde vrouwen onder een kersenboom Kajima Seibei, c.1895 Aantekening op het negatief ‘544’. 26 x 20,9 / handgekleurde albuminedruk van glasplaatnegatief (fascimile)

Japan op de gevoelige plaat biedt een unieke inkijk in het Japan van de late 19e eeuw. De Kurokawa Collectie is nooit eerder getoond en behoort tot de belangrijkste en omvangrijkste privécollecties van Meiji-fotografie in de wereld. De 155 foto’s, afkomstig uit zowel Japanse als buitenlandse studio’s, tonen een buitengewone kunstzinnigheid en zijn van belangrijke historische waarde.

De ontluikende foto-industrie, aan het begin van de Meiji-periode (1868-1912), vond een goede afzetmarkt in de toestroom van westerlingen naar Japan. Aanvankelijk werden de foto’s gemaakt als souvenir, maar al snel gingen ze fungeren als reisgids. Direct na aankomst in Japan bracht de toerist vaak als eerste een bezoek aan een fotostudio. Daar bestelde hij het fraai gemaakte fotoalbum, dat hem zou helpen bij het bepalen van zijn reisschema.

Japan op de gevoelige plaat
Zicht op de Fuji. Kusakabe Kinbei, c.1885-9020,5 x 26,7 / handgekleurde albuminedruk van glasplaatnegatief (fascimile)

Deze foto’s werden ook onder de Japanners zelf steeds populairder, onder meer door de gebruikte techniek van het inkleuren, die de foto’s een nieuw niveau van levendigheid gaf. De foto’s van mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, worstelaars en andere flamboyante figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, bruisende stadsgezichten en theatervoorstellingen geven een waarheidsgetrouw beeld van de Japanse samenleving in een tijd waarin Japan zich openstelde voor westerse ideeën. Er is werk van fotografen zoals Felice Beato, Baron Raimund von Stillfried, Adolfo Farsari, Kusakabe Kimbei, Ueno Hikoma en Shimooka Renjō. Omdat de originele foto’s te kwetsbaar zijn, wordt in de tentoonstelling gebruikt gemaakt van facsimiles.

Japan op de gevoelige plaat. 19e-eeuwse foto’s uit de Kurokawa Collectie
t/m 3 mrt 2024 | Sieboldhuis, Rapenburg 19, Leiden.

Ook nu te zien: Steef Zoetmulder in de Kunsthal Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam