BredaPhoto 2020, the best of times, the worst of times

Breda staat momenteel geheel in het teken van fotografie want BredaPhoto is weer begonnen. Tijdens deze zeven weken durende fototentoonstelling tonen nationale en internationale topfotografen - samen met nieuw talent - hun werk op aansprekende binnen- en buitenlocaties in Breda.

0
BredaPhoto 2020
10000 people wearing masks, 2020 © Coca

Het thema the best of times, the worst of times is actueler dan ooit. Door de coronapandemie is de wereld met de neus op de feiten gedrukt. De wereld verandert, moet veranderen. Talloze fotoseries in de 2020 editie van BredaPhoto 2020 raken aan deze nieuwe wereld waarin sociale onrust, klimaatproblematiek, economische ongelijkheid, racisme & discriminatie en gender-issues allemaal zijn terug te vinden. Dit jaar concentreert het programma van BredaPhoto zich op meerdere binnen en buitenlocaties in het historische centrum van Breda:

BredaPhoto 2020
White Night 2005 – 2015 © Feng Li

De Grote Kerk – China Imagined

Dit overzicht van hedendaagse fotografie in China toont de tegenstellingen en diversiteit van vandaag de dag in de Volksrepubliek. In deze coronacrisis voelen de curatoren Ruben Lundgren (NL) en He Yining (CH) meer dan ooit de urgentie om een kloof te dichten tussen de westerse en Chinese maatschappij. Van de gewaagde en intieme portretten van Luo Yang’s “Girls” tot de prachtige fotoboeken van uitgever Jiazazhi. China Imagined presenteert meer dan 20 projecten die zijn gemaakt door Chinese en buitenlandse fotografen, kunstenaars en archivarissen. De tentoonstelling is de grootste overzichtstentoonstelling van Chinese fotografie in Nederland. De deelnemende kunstenaars zijn: Hua Weicheng, Kurt Tong, Xu Guanyu, Zeng Xianfang, Wu Yongfu, Daniel Traub, Thomas Sauvin, Chen Zhe, Feng Li, Xu Xiaoxiao, Luo Yang, Wu Guoyong, Guo Yingguang, Liu Tao, Zhang Wenxin, Leslie Zhang, Lyu Geer, Zhang Kechun, Pixy Liao, Ren Hang, Coca, Chen Ronghui, Jiazazhi Press.

Stedelijk Museum Breda  – Power to the Models

Voor zijn project Power to the Models vroeg Jan Hoek tien mensen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op een manier zoals zij dat zelf willen. De regie van de shoot en keuzes voor wat betreft de fotograaf, locatie, aankleding en presentatievorm liggen volledig bij het model. Hoek is curator van het project, maar de ideeën van de modellen zijn hierin leidend en bepalend. Power to the Models laat een mogelijke toekomst zien waarin niet de fotograaf maar het model erkenning krijgt als maker van het beeld. Om dat te doorbreken vroeg Hoek mensen met een profiel dat vaak eendimensionaal in beeld komt zelf het heft in handen te nemen. Bruin Parry heeft het syndroom van Down, is groot Michael Jackson-fan en is regelmatig fotomodel, maar wat gebeurt er als hij zelf de ultieme foto van zichzelf mag organiseren? Een ander voorbeeld is Mohan Verstegen, die voor Defensie werkt en queer activist is. Het beeld dat hij van zichzelf laat zien, is een correctie op het geijkte beeld van een militair. 

Jyoti West door Dagmar van Weeghel

Voormalig KPN Gebouw – The best of times, the worst of times

Groepstentoonstelling met onder meer: Laurence Rasti. Haar serie In Iran there are no homosexuals is gebaseerd is op een uitspraak in 2007 van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en toont het taboe rondom homoseksualiteit. Rasti maakte intieme portretten van mensen die met hun identiteit worstelen. In sterk contrast daarmee staan de foto’s van de Belgische fotograaf Seppe Vancraywinkel. Hij geeft een ongedwongen inkijk in de subcultuur van een groepje jongens “coming of age”. Ze kennen elkaar al heel lang, ondernemen alles gezamenlijk en worden met elkaar volwassen. Hun vriendschap houdt stand en onderstreept voor hen het belang ervan. Andere fotografen die exposeren zijn Ed Kashi, Katrin Koenning, Mateo Ancis, Sam ten Thij, Alexander Rossa, Ben-David Zadok, Seppe Vancraywinkel, Jonas vander Haegen, Tanya Habyouqa, Laurence Rasti, Joshua Irwandi, Zoë Sluis, Eghosa Dandelion, Luis Cobelo, Bede Kincso, Elias Kaus, Max Ernst Stockburger en Cheb Moha & Chndy.

Chassé Park & XXL Promenade

In het Chassépark zijn zoals gebruikelijk weer tal van fotoseries te bewonderen. Zo zijn er de XXL foto’s van smeltende gletsjers van het duo Klaus Thymann & Simon Norfolk te zien, sterke vrouwen in Colombia van Raquel van Haver en activisten in Hong Kong van de Amerikaan Todd Darling. Lopend door het park kom je ook werk tegen van onder andere Michal Iwanowski, Pool van geboorte en verhuisd naar Wales. Hij nam de muurtekst “go home Polish” letterlijk en liep van Wales naar zijn geboorteland Polen. Daarnaast laat M’hammed Kilito met zijn portretten van Marokkaanse jongeren een geheel ander beeld zien van Marokko dan het stereotype beeld dat we kennen vanuit de media. Andere fotografen die exposeren in het Chassépark zijn Adreinne Waheed, Felipe Jacome, Renée Paule, Andrew Esiebo en Obayomi Anthony Ayodele.

Mary Sibande, Chassé Park, BredaPhoto 2020

Club Solo

Beeldend kunstenaar Marjolijn Dijkman maakt videoinstallaties, foto’s en site-specifieke sculpturen. Ze richt zich in haar werk op het overkoepelende vraagstuk van hoe wij, als menselijke soort, ons verhouden tot de wereld en het universum om ons heen.

Kijk voor het volledige programma van BredaPhoto 2020 op bredaphoto.nl

De installatie Destroy My Face van kunstenaar Erik Kessels die plaats vond bij Pier15 I Skatepark & Resort is kort na opening beëindigd. Lees hier meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam