Anne Geene & Arjan de Nooy – Ornithology

0
Anne Geene en Arjan de Nooy
Camouflage meerkoet ©Anne Geene en Arjan de Nooy

Of je er nu door je verrekijker naar tuurt of ze fotografeert, vogels zijn erg populair. Ook in de kunst- en wetenschapswereld, trekken deze dieren de aandacht. Sommige vogels zijn zelfs zo populair dat mensen kilometers reizen om ze te zien. Voor deze vogel tentoonstelling, Ornithology van Anne Geene (1983) en Arjan de Nooy (1965), hoef je alleen maar naar Eindhoven te reizen.

In de overzichtstentoonstelling Ornithology laten Anne Geene en Arjan de Nooy hun werk zien rondom het onderwerp vogels. Geene en De Nooy werken samen met hun pseudowetenschappelijke aanpak om de grenzen tussen wetenschap en kunst disciplines te verkennen. Daar voegen ze een humoristische laag aan toe. De term Ornithology – in het Nederlands Ornithologie – komt van de wetenschap die fysiologie, classificatie, ecologie en gedrag van vogels bestudeert.

Anne Geene en Arjan de Nooy
Kraaien hand ©Anne Geene en Arjan de Nooy

Elk beeld is samengesteld door creatief en associatief denken wat een ander perspectief op vogels geeft. Ze creëren bijvoorbeeld door het gebruik van schaduw grappige composities of typologische beelden door takken van een nest naast elkaar te plaatsen. Naast foto’s uit de publicaties Ornithology en Pigeon Milk zullen er installaties en bewegende beelden worden getoond. De tentoonstelling kan worden gezien als de wetenschappelijke vogelstudie door een fotograaf alsook een uitstapje van een vogelkenner in de fotografie.

Geene en De Nooy hebben ieder een aantal fotoboeken op hun naam staan. Samen publiceerden ze de eerste versie van Ornithology in 2016. Dit boek, met ontwerp van Jeremy Jansen, ontving in 2017 de Goldene Letter voor ’s werelds beste boekontwerp. Daarna volgden Dodonaei (2017), The Universal Photographer (2018) en recent verscheen een vernieuwde en aangevulde uitgave van Ornithology (2023), bij hun eigen uitgeverij Blind Finch Books.

Anne Geene & Arjan de Nooy – Ornithology
PENNINGS FOUNDATION
16 december 2023 t/m 24 februari 2024 
Geldropseweg 63, Eindhoven

Lees als echte vogelliefhebber dit artikel: Erik Hijweege – Spreeuwendans. Alleen deze week nog te zien: Vrije Vogels in De Grote Kerk Breda

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam