Tanja Engelberts – Dead River

0
Tanja Engelberts
We Exhale, 2023, Video ©Tanja Engelberts

Kunstenaar en fotograaf Tanja Engelberts (Deventer, 1987)  laat haar nieuwe werk Dead River zien in een solo tentoonstelling bij Galerie Caroline O’Breen. Engelberts onderzoekt hoe je landschappen die niet meer zichtbaar zijn, kunt documenteren. In haar werk krijgt het verdwijnende landschap vorm door middel van film, print, geluid en tekst waarin de sfeer en beleving van deze plekken wordt vastgelegd.

Van boorplatformen naar kunstmatige eilanden tot rivieren. Engelberts kiest voor onderwerpen die te maken hebben met de fossiele brandstofindustrie. Voor haar werk Dead River volgde ze de, in 1950, doodverklaarde rivier de Rhône. Met de ontwikkeling van de hydro-elektriciteit namen nieuwe kanalen de oude rivier over, werden dijken gebouwd tegen overstromingen en werden dammen gebouwd in naam van de technologie. De Rhône vormde een ideale omgeving voor verschillende kerncentrales en locaties voor de chemische industrie. De rivier werd een hydraulisch object waar de grenzen tussen natuur en technologie langzaam vervaagden. Engelberts volgde de snelle stroming van de Rhône van de Middellandse Zee tot aan de bron in de gletsjers van Zwitserland. Het landschap dat ze ontdekte, doordrenkt van chemisch afval, verdwijnt geleidelijk door de gevolgen van klimaatverandering. De kunstenaar maakte foto’s en een video vanuit het perspectief van de rivier zelf, waarbij de nadruk lag op de kruising van water en rivieroevers – soms is het een natuurlijke barrière, maar vaker een van steen of beton.

Langs deze rivieroevers vond ze een kleiachtige substantie die ze in haar werken verwerkte. Engelberts maakte reliëfs op basis van lasergesneden foto’s van de rivier en drukte de klei er in af. Vervolgens glazuurde ze haar keramische landschappen met klei afkomstig uit de Rhône.

©Tanja Engelberts
Tanja Engelberts, We Exhale, 2023 Ceramic glazed met klei uit de Rhône River

In de video We Exhale volgde Engelberts de rivier van de Middellandse Zee tot aan de bron in Zwitserland en bracht zij de transformaties, de reis en de vele stemmen in kaart. Samen met geluidskunstenaar Liz Harris namen ze omgevingsgeluid en veldopnames van de rivier op om gevoelige soundscapes te vormen. Ze creëerden een poëtisch middel om na te denken over hoe een vergiftigde rivier mogelijk uitademt. 

Tanja Engelberts – Dead River
t/m 23 december
Galerie Caroline O’Breen
Hazenstraat 54, Amsterdam

In de buurt: Huis Marseille opent voor het eerst een grote solotentoonstelling van de Peruaans-Amerikaanse kunstenaar Tarrah Krajnak.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam