Edwin Donders: Een rondje IJsselmeer

0
Edwin Donders
Aanlegplaats Afsluitdijk, © Edwin Donders

Fotograaf en cameraman Edwin Donders ziet sinds hij aan het IJsselmeer woont de oevers veranderen. Dijken worden versterkt en verhoogd, strandjes verschijnen en verdwijnen ook weer. Resorts schieten als paddenstoelen uit de grond, net zoals de windmolenparken. Ook de Afsluitdijk ontkomt niet aan modernisering. 

Edwins oog valt vaak op omstandigheden waarbij de mens er ‘het beste’ van probeert te maken en daardoor zijn sporen nalaat. In Een rondje IJsselmeer heeft Edwin deze ingrepen rondom het IJsselmeer in stemmige zwart-witbeelden vastgelegd. Soms subtiel en bijna niet op te merken, vaker groots aanwezig.

Edwin Donders

Donders fotografeerde het IJsselmeer niet alleen, maar verdiepte zich ook in de geschiedenis: het was vroeger een gevaarlijke binnenzee. Zo stuitte hij op de bundel Sagen en legenden rond de Zuiderzee uit 1932, van Simon Franke. Het ouderwetse, maar toch vlotte taalgebruik van Simon Franke vormde zo’n mooi contrast met de moderne foto’s van Edwin dat hij een aantal verhalen selecteerde en integraal in het boek heeft opgenomen.

Een rondje IJsselmeer, Edwin Donders, Uitgeverij Komma, € 29,95

Ook nieuw uitgekomen: Casper Faassen: Photographic Works

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam