Ara Güler – A Play of Light and Shadow

0
Ara Güler
Tophane, Istanbul, 1958 © Ara Güler / Ara Güler Museum.

Wie ooit in Istanbul is geweest, weet hoe fotogeniek zij is met haar moskeeën, de Bosporus, de bazaar en de vriendelijke inwoners. Misschien heeft niemand de sfeer van de stad beter weten vast te leggen als Ara Güler. Niet voor niets staat hij bekend als Het Oog van Istanbul. In deze grote tentoonstelling in Foam en een bijbehorende publicatie van Hannibal Books komen niet alleen zijn iconische foto’s aan bod, maar ook veel nog niet eerder te zien werk.

A Play of Light and Shadow is een eerbetoon aan Ara Güler (1928-2018), een van meest legendarische fotografen van Turkije. Deze expositie is tot stand gekomen uit een nauwe samenwerking tussen Foam, co-curator Ahmet Polat en het Ara Güler Museum. Güler had een diepe liefde voor Istanbul en Turkije, wat duidelijk blijkt uit zijn iconische zwart-witfoto’s. Hij begon als fotojournalist bij de Turkse pers en werkte vervolgens voor prominente westerse media als Time, Life, Paris Match, Stern, Sunday Times en Newsweek. Voor opdrachten reisde hij de wereld over. Ook verkeerde hij in artistieke kringen en vereeuwigde hij talrijke beroemde kunstenaars en politieke figuren.

Ara Güler
The Golden Horn, Istanbul, 1955 © Ara Güler / Ara Güler Museum

Door middel van vier thema’s, The Iconic, The Historic, The Ambassador en The Personal, wordt de bezoeker door Gülers fotografische praktijk geleid, van zijn iconische werk als fotojournalist tot zijn opmerkelijke experimentele werk.

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie uitgegeven met bijdragen van verscheidene specialisten uit het veld.

Ara Güler – A Play of Light and Shadow
t/m 8 nov
Foam
Keizersgracht 609, Amsterdam

Ara Güler – A Play of Light and Shadow
Hannibal Books
€ 59,-

Ara Güler

Ook nu in Foam te zien: Carlijn Jacobs – Sleeping Beauty

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam