Unseen Photo Fair 2023

Op vrijdag 22 september is het weer tijd voor de Unseen Photo Fair 2023 in het Amsterdamse Westergas. Tijdens de internationale kunstbeurs zijn 72 exposerende galeries, 10 speciale installaties en 65 deelnemende uitgevers van fotografieboeken aanwezig.

0
Unseen Photo Fair 2023
© Paul Cupido, Courtesy Bildhalle

Het overkoepelende thema van de Unseen Photo Fair 2023 editie is ‘natuur’. In presentaties en exposities worden de relatie tussen mens en milieu verkend en de grenzen opgezocht. Naast werken van gevestigde internationale kunstenaars toont de beurs bovendien ook een veelheid aan werk van opkomende talenten. Onder de 72 galeries van over de hele wereld bevinden zich oude bekenden als Kana Kawanishi uit Tokio, Japan, maar ook nieuwkomers zoals Carmen Araujo Arte uit Caracas, Venezuela.

Unseen Photo Fair 2023
Fashion 11, Yoji Yamamoto, 1996. © Sarah Moon courtesy Persiehl & Heine – Galerie für Fotografie

Unbound

Naast de galeries worden in de beurssectie Unbound verschillende kunstwerken gepresenteerd. Het thema luidt: Suspended Matter – een ecologische term voor in de lucht of in het water op drift geraakte minuscule deeltjes materie – refereert aan gevoelens van onmacht die we als individu kunnen ervaren wanneer we geconfronteerd worden met de krachten die impact op onze omgeving hebben. Unbound is structureel op zoek naar de grenzen van het fotografisch universum.

This Too Shall Pass, detail, © Morvarid K. Courtesy Bigaignon

Dit jaar heeft Unseen directeur Roderick van der Lee deze expositie gecureerd. Hij toont een geheel nieuwe reeks van ambitieuze projecten en installaties. Stijn Elshuis, geïnspireerd door de maatschappelijke onrust rond Tata Steel, de installatie Holy Mountain. Morvarid K toont zijn installatie This Too Shall Pass waarin hij via bosbranden de gevolgen van de klimaatcrisis in beeld brengt. De Koreaanse kunstenaar Jaehun Park is vertegenwoordigd met zijn digitale werk Overheated Windmill. Hierin staat een draaiende, zwarte rookwolken uitbrakende molen symbool voor de dreigende gevolgen van onze neiging de natuur te willen temmen. 

Unbound kent dit jaar ook een buitenpresentatie. Awoiska van der Molen toont in de verborgen Japanse tuin achter de Gashouder The Prelude – een serie fotowerken op grote sculpturale glasplaten. De titel verwijst naar een vers van de romantische dichter William Wordsworth over het grote belang van de natuur, geschreven tijdens de opkomst van de Industriële Revolutie.

Unseen Photo Fair 2023
© Awoiska van der Molen

Bookmarket

De Unseen Book Market ontbreekt dit jaar natuurlijk ook niet. 65 onafhankelijke uitgevers en handelaren staan klaar om verschillende fotografieboeken, van over de hele wereld, te presenteren. Welbewust is gekozen voor een mix van internationaal bekende veteranen en jonge, vernieuwende initiatieven. Een ‘must’ voor verzamelaars en liefhebbers.

Unseen Photo Fair 2023
22 t/m 24 september
Westergas
Haarlemmerweg 4 1014 BE Amsterdam

Op zaterdag 23 september vindt in Amsterdam ook de Dialogue Vintage Photo Fair plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam