Vrouwen aan het front

0
Vrouwen aan het front
Een Palestijnse man wordt getroost nadat hij door een Israëlische sluipschutter in de maag is geschoten, Bethlehem, Westelijke Jordaanoever, Palestina, mei 2002 © Carolyn Cole

Fotografie van Lee Miller tot Anja Niedringhaus

De tentoonstelling Vrouwen aan het front – Fotografie van Lee Miller tot Anja Niedringhaus rekent af met het beeld dat oorlogsfotografie een mannenzaak is. Het werk van acht vrouwelijke fotografen wordt uitgelicht. Vrouwen die zich moedig staande hielden in gevaarlijke en door mannen gedomineerde situaties aan het front, vanaf de Spaanse Burgeroorlog (1936 -1939) tot aan het strijdtoneel in Afghanistan in 2014. Te zien zijn foto’s van Lee Miller (1907–1977), Gerda Taro (1910–1937), Catherine Leroy (1944–2006), Christine Spengler (geb. 1945), Francoise Demulder (1947–2008), Susan Meiselas (geb. 1948), Carolyn Cole (geb. 1961) en Anja Niedringhaus (1965–2014).

Vrouwen aan het front
Vrachtwagen van de overheid in beslag genomen, , Masaya, Nicaragua, 1978/1979 © Susan Meiselas / Magnum Photos

Naast het omverwerpen van het stereotype beeld van de oorlogsfotograaf, wordt aan de hand van het werk van deze fotografen de opkomst, de ontwikkeling en de impact van oorlogsfotografie belicht. Door de geschiedenis heen is het fotografen gelukt de oorlog terug te brengen tot individueel leed en lef, waardoor de buitenwereld zich kan verplaatsen in het conflict en compassie kan voelen. De impact van oorlogsfotografie heeft meer dan eens de publieke opinie doen kantelen wat betreft democratie en de schending van mensenrechten.

Fotomuseum Den Haag
19 aug t/m 26 nov
Stadhouderslaan 43, Den Haag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam