LaCie 2big Dock Thunderbolt 3

Met steeds grotere foto- en niet in de laatste plaats videobestanden heb je al gauw extra opslagcapaciteit nodig. Een Solid State Drive (SSD) is snel maar relatief prijzig. Is een ‘traditionele’ harde schijf zoals deze een werkbaar alternatief?

0
LaCie 2Big Dock

Zoals we al eerder schreven, begint de opslag van de beelden die we met de actuele camera’s maken steeds problematischer te worden. En het wordt er niet beter op als we ook nog in 4K gaan filmen. De bestanden nemen ontzettend in omvang toe en stellen hoge eisen aan de apparaten die we gebruiken voor de opslag en bewerking ervan. Wil je een beetje vlot werken met je 50- of 100-megapixelfoto’s en 4K-filmpjes, dan zul je moeten omzien naar én een rappe computer én een forse en zeer snelle harde schijf.
Nu lijkt het voor de hand te liggen om voor een SSD-schijf te kiezen, aangezien die nu eenmaal sneller is dan de traditionele harde schijf. Het nadeel van een SSD is echter de beperkte capaciteit per geïnvesteerde euro. Dan voorlopig toch maar harde schijven… LaCie, onderdeel van Seagate, behoort tot de leidende merken wat betreft opslag. Het bedrijf heeft nu een heel handzaam systeem op de markt gebracht: de 2big Dock Thunderbolt 3.

Spil waarom alles draait
De LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 is bedoeld als de spil waarom alles draait in de verwerking van zowel stilstaand als bewegend beeld. Hij ziet eruit als een netwerkschijf (NAS) met zijn twee schijven, maar hij wordt in feite gebruikt als een externe harde schijf. Die twee harde schijven kunnen ofwel in RAID 0 (snel), ofwel in RAID 1 (veilig) gebruikt worden. RAID 0 wil zeggen dat de volledige capaciteit van beide schijven gebruikt wordt op de hoogste snelheid. In RAID 1 is de ene schijf een kopie van de andere, zodat een van de schijven kapot mag gaan zonder verlies van gegevens. Maar dat gaat wel ten koste van de totale opslagcapaciteit, die logischerwijs wordt gehalveerd, en de snelheid.

Seagate Ironwolf pro
De Seagate-schijven behoren een leven lang – of langer – mee te gaan. Maar mocht er iets fout gaan, dan kun je de eerste twee jaar gebruikmaken van een rescue-service om je bestanden te redden.

Veel
Het hart van de LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 wordt gevormd door de twee Seagate IronWolf Pro Enterprise harde schijven van 4, 6, 8 of 10 TB elk, waarbij de capaciteit in RAID 0 dus 8, 12, 16 respectievelijk 20 TB bedraagt. Het systeem beschikt, zoals de naam al aangeeft, over twee Thunderbolt 3-aansluitingen, waarmee het in staat is om gegevens uit te wisselen met een snelheid van maar liefst tot 40 Gb/s. Daarnaast beschikt het apparaat over een USB-C-aansluiting, die (afhankelijk van het protocol van je computer) een lagere overdrachtssnelheid heeft. Bij SuperSpeed USB 3.1 Gen. 2 is de snelheid maximaal 10 Gb/s, bij SuperSpeed USB 3.1 Gen. 1 5 Gb/s, bij SuperSpeed USB 3.0 eveneens 5 Gb/s en bij Hi-Speed USB 2.0 480 Mb/s. Overigens kunnen de Thunderbolt 3- en USB 3.1-aansluitingen niet tegelijkertijd worden gebruikt.
Verder beschikt de 2big Dock over een DisplayPort-aansluiting om het videosignaal (720p, 1080p en 4K) van de computer naar de monitor te sturen. Aan de voorzijde vind je verder een USB 3.0-hub met een USB-A-aansluiting, waarmee andere randapparatuur (zoals digitale camera’s, kaartlezers, externe harde schijven, smartphones, enz.) kan worden aangesloten of opgeladen (5 watt). Daarnaast zijn er sleuven voor CompactFlash- (CF, UDMA 7) en Secure Digital-geheugenkaartjes (SD, SDHC en SDXC, UHS-II).

Snel
Dankzij al deze aansluitmogelijkheden kan de LaCie 2big Dock inderdaad als een spin in het web van de beeldbewerker functioneren, en niemand hoeft zich te beklagen over de snelheid. De doorvoersnelheid bij het gebruik van een Thunderbolt 3-aansluiting op een MacBook Pro is voldoende voor het verwerken van 5K-video. Een van de camera’s die daartoe in staat zijn, is de RED EPIC die met zijn Mysterium X-sensor (5120 x 2700 pixels) maximaal 100 beelden per seconde kan vastleggen. Omdat we zelf zo’n camera niet tot onze beschikking hadden, deden we een proef met het kopiëren van een 10 GB groot bestand van en naar de LaCie 2big Dock. De snelheid waarmee het 10 GB bestand van de MacBook Pro via Thunderbolt 3 naar de LaCie werd gestuurd, is verbazingwekkend. Tijdens de drie pogingen die we deden, klokten we respectievelijk 23,88, 24,00 en 24,71 seconde. Dus gemiddeld 24,20 seconde, wat neerkomt op 413 MB/s. Van de LaCie naar de MacBook Pro duurde het iets langer: 33,87, 27,49 respectievelijk 28,30 seconde, dus gemiddeld 29,89 seconde ofwel 334 MB/s. Kopieer je hetzelfde bestand naar een oude iMac met een USB 2.0-aansluiting, dan kost dat circa 7 minuten!
Waar komt dat in de praktijk nu op neer? Volgens LaCie zelf – en we hebben weinig redenen om daaraan te twijfelen gezien onze eigen metingen – op het volgende: met de maximale 20 TB opslagruimte biedt de 2big Dock voldoende ruimte voor 650 uur 4K-beeldmateriaal (30 bps) of 200.000 Raw-beelden (gemiddeld 100 MB per stuk; bij kleinere bestanden kunnen er uiteraard meer worden opgeslagen). Met een snelheid van maximaal 440 MB/s kunnen gebruikers één uur 4K-beeldmateriaal (ca. 30 GB) in één minuut overzetten. Die hoge doorvoersnelheid betekent ook dat je vrijwel zonder vertraging de fotobibliotheken van Adobe Lightroom kunt doorbladeren. Het bewerken van gecomprimeerde 4K- of HD-beelden gaat met zulke snelheden eveneens snel en gemakkelijk in Adobe Premiere Pro.

LaCie 2Big Dock
Een blik op de achterzijde leert dat Neil Poulton ook deze stijlvolle LaCie heeft ontworpen. Interessanter zijn de aansluitingen: van links naar rechts de stroomaansluiting, tweemaal Thunderbolt 3, eenmaal USB 3.1 en eenmaal DisplayPort. Het knopje tussen de Thunderbolt- en USB-aansluiting dient voor het bijwerken van de firmware, de brede toets links in het midden is de aan/uitknop, en de aansluiting met het slotje is voor de Kensington-beveiliging. Achter het rooster is duidelijk de ventilator zichtbaar.

Hardware
Zoals gezegd bevat de LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 twee Seagate IronWolf Pro Enterprise harde schijven. En zoals het een moderne DAS (Direct-Attached Storage) betaamt, zijn die harde schijven hot-swappable, wat wil zeggen dat je het apparaat niet hoeft uit te schakelen om een andere schijf te plaatsen. Het is echter wél de bedoeling dat je de defecte schijf losschroeft van zijn slede en vervolgens de nieuwe schijf daarop vastschroeft om die dan ten slotte te plaatsen. Voor overig onderhoudswerk binnen de behuizing dient het apparaat wel uitgeschakeld te worden. De Pro Enterprise-schijven zijn overigens berekend op een werkbelasting van 300 TB per jaar en kennen een garantieperiode (inclusief rescue-service in de eerste twee jaar) van vijf jaar, terwijl de MTBF (de gemiddelde tijd tussen fouten) maar liefst 1,2 miljoen uur bedraagt, wat neerkomt op gemiddeld eens in de 137 jaar. Hierdoor vormt de LaCie weliswaar een relatief veilig thuis voor foto- en videomateriaal, maar het is géén back-upsysteem, zeker niet als hij in RAID 0 wordt gebruikt. De bestanden bevinden zich nog steeds slechts op één plek, en wil je meer zekerheid, dan dien je ze ook elders op te slaan. Wellicht op een NAS op een andere plek in het pand of – beter nog – op één of meer externe harde schijven op een ander adres. Als spil in je workflow zal de LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 echter al gauw onmisbaar blijken.

LaCie 2big Dock Thunderbolt 3
8 TB           € 649,-
12 TB         € 787,-
16 TB         € 997,-
20 TB         € 1.189,-
www.lacie.com/nl/nl/

Met dank aan Guido Schouw voor het uitvoeren van de snelheidstest.

LaCie
LaCie 2Big Dock Family

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam