Hasselblad X1D II 50C: compacte middenformaatcamera

Met de introductie van de Hasselblad X1D II 50C, een kleine systeemcamera met een middenformaat sensor, doet dit iconische cameramerk in deze ‘digitale tijd’ nog steeds van zich spreken. Opvallend is ook de flink verlaagde prijs ten opzichte van de voorganger.

0
Hasselblad X1D II 50c

Toen de Hasselblad X1D (50C) in 2017 verscheen was dat een sensatie van de eerste orde in de fotowereld. De X1D was een ongelooflijk compacte en lichte systeemcamera met een middenformaat sensor met niet minder dan 50 miljoen pixels. Hasselblad heeft niet stilgezeten sinds die introductie, door het groeiende aantal objectieven en accessoires wordt het langzaam maar zeker een echt systeem. De X1D II 50C, is een verbeterde versie van de ‘originele’ X1D. Er is een aantal verbeteringen, deels doordat Hasselblad heeft geluisterd naar de feedback van gebruikers. Wat in ieder geval is gebleven is het bescheiden formaat en dito gewicht. De grote middenformaat sensor met afmetingen van 43.8 x 32.9mm en 50 megapixels – 1.7x groter dan full-frame – biedt een superieure beeldkwaliteit met een enorme detailscherpte. De sensor heeft een gevoeligheidsbereik van ISO 100-25.600 en een dynamisch bereik van 14 stops.

Hasselblad X1D II 50c

Verbeteringen
Het aantal verbeteringen is vrij groot en vooral bedoeld om de camera sneller en comfortabeler te maken. Zo is het aanraakscherm verbeterd; met 2.36 miljoen beeldpunten heb je een scherp beeld en door de grote diagonaal van 3.6 inch is dit scherm momenteel het grootste op een digitale middenformaatcamera. De zoeker beschikt nu door 3.69 miljoen beeldpunten over een scherper beeld, en een groter zoekerbeeld door een vergroting van 0.87x. Het menu kan nu ook via de zoeker ingesteld worden. Het menu is uitgebreider en intuïtiever in te stellen. De Hasselblad X1D II 50C is door toepassing van een snellere image processor merkbaar sneller geworden; het (live view-)beeld in zoeker en scherm heeft met 60 fps een hogere verversingssnelheid, de black-out (tussen twee opnamen) en de sluitervertraging zijn gereduceerd en de inschakeltijd is gehalveerd. De maximale seriesnelheid is verhoogd naar 2.7 bps, niet slecht voor een middenformaatcamera. Het is nu ook mogelijk om alleen in jpeg te fotograferen, zonder dat daarbij ook een raw-versie wordt opgeslagen. Volgens Hasselblad is de kwaliteit van de jpeg’s verbeterd.

Hasselblad X1D II 50c

De X1D II is voorzien van een ingebouwde GPS-module, een verbetering ten opzichte van de X1D waarbij een optioneel verkrijgbare GPS-module in de flitsschoen moest worden geplaatst. Handig is het ook dat de accu in de meegeleverde lader maar ook in de camera opgeladen kan worden. Dat betekent dat je de camera ook onderweg kunt (bij)laden met een powerbank, of via een usb-adapter in de auto. De Hasselblad X1D II 50C heeft een verkoopprijs van € 5.000,- exclusief BTW, behoorlijk lager dan van de voorganger. Hasselblad heeft ook de vernieuwde Phocus Mobile 2 app beschikbaar voor iPhones en iPads. Je kunt de camera vanaf het mobiele apparaat instellen maar ook raw- en jpeg-bestanden via wifi of usb-c naar je iPhone of iPad overbrengen. De gratis downloadbare app is niet beschikbaar voor Android en het is ook niet bekend of dat zal gebeuren.

Hasselblad XCD 3,5-4,5/35-75

XCD 35-75mm F3.5-4.5 Zoom objectief
Hasselblad kondigt de XCD 35-75mm F3.5-4.5  aan, alweer het negende objectief voor de X1D-camera’s en tevens de eerste zoomlens voor dit systeem. Met een zoombereik van 28-58mm (omgerekend naar full-frame) is dit een allround zoom, geschikt voor zowel portret-, architectuur- als landschapsfotografie. Toepassing van een optisch ontwerp met vijftien elementen waaronder twee asferisch geslepen elementen belooft een hoogwaardige beeldkwaliteit. De minimale instelafstand is slechts 42cm waardoor je moeiteloos close-ups kunt maken. De ingebouwde centraalsluiter heeft een bereik van 68 minuten tot 1/2.000s. De verkoopprijs bedraagt € 4.500 excl. BTW.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam