De Mix Nederland | Bnadem

0
De Mix Nederland
Compaxo fabriek - Gouda, maart 1979 © Robert de Hartogh, Nederlands Fotomuseum.

Bnadem is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met Museum Gouda, NS en ProRail. Het is de Zuid-Hollandse editie van De Mix Nederland, een serie tentoonstellingen op verschillende plaatsen, waarbij historische fotografie wordt gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

In Bnadem is fotografie van Robert de Hartogh (1942-2022) en Khalid Amakran (1991) te zien. De Hartogh legde in de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders vast in de Goudse fabrieken en pensions. Omdat hij in een vroeg stadium een hecht netwerk opbouwde van immigrantenfamilies, hulporganisaties en uitgeverijen van onderwijsmateriaal, droeg hij voor een belangrijk deel bij aan de beeldvorming van deze eerste generatie Nederlanders met een buitenlandse achtergrond. Zijn werk concentreerde zich op de regio Rotterdam, maar hij reisde ook regelmatig naar de thuislanden van immigranten.

De Mix Nederland
Kareem, Mohammed & Nizar De Mix Nederland ‘Bnadem’, 2023 stichting Beeldmix © Khalid Amakran.

Khalid Amakran, zelf zoon van een arbeidsmigrant, maakte een serie nieuw werk, met de historische foto’s van Robert de Hartogh als uitgangspunt. Zijn fotoportretten tonen de eerste generatie Marokkaanse Nederlanders, nu als zeventigers en tachtigers, vol trots naast hun kinderen en kleinkinderen. Zijn werk gaat over de zoektocht naar een eigen identiteit: wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou? In de tentoonstelling verkent hij hoe het voor hem was om als kind van immigranten op te groeien in het Nederland na 9/11, en hoe dat zijn Marokkaans-Nederlandse generatiegenoten vergaan is. Hun verhalen zijn in de tentoonstelling ook te beluisteren, en auteur Hassnae Bouazza schreef de tentoonstellingstekst.

De tentoonstelling vormt onbedoeld een postuum eerbetoon aan Robert de Hartogh, die tijdens de voorbereidingen eind 2022 plotseling overleed. De Hartogh en Amakran hebben intensief samengewerkt om deze dubbeltentoonstelling samen te stellen.

De Mix Nederland | Bnadem
t/m 18 jun | NS-Station Gouda
26 apr t/m 7 jan | Museum Gouda
Achter de Kerk 14, Gouda

De stichting Beeldmix stelt zich ten doel de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse fotografie en film te stimuleren en wenst de collecties of daaraan verwante media van historische Nederlandse fotografen levend te houden. We doen dit door het produceren van tentoonstellingen, symposia, publicaties en films en installaties. We nodigen hedendaagse fotografen, projectorganisaties en uitvoerende instanties uit aan deze activiteiten deel te nemen. De stichting heeft het maken van winst uitdrukkelijk niet ten doel.
De Mix is een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van Toen & Nu. De Mix brengt twee fotografen, een historische en een hedendaagse, samen in een spannende, prikkelende en soms vertederende combinatie. Een beelddialoog tussen twee fotografen die uitnodigt tot kijken en ontdekken. Kijk voor meer projecten in De Mix op demixfotoprojecten.nl

Ook nu te zien: Bertien van Manen: Gluckauf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam