Hrair Sarkissian – The Other Side of Silence

0
Hrair Sarkissian
In Between, 2006. Foto: Hrair Sarkissian, Courtesy Of The Artist

Bonnefanten presenteert de eerste grote Nederlandse overzichtstentoonstelling van de Syrisch-Armeense kunstenaar Hrair Sarkissian (1973). Te zien zijn Sarkissians belangrijkste werken uit zijn carriere tot nu toe, waaronder de nieuwste series Last Seen (2021-2022) en Sweet and Sour (2022).

Hrair Sarkissian is een van de toonaangevende conceptuele fotografen van onze tijd. Met zijn levensgrote foto’s, maar ook met bewegend beeld, sculptuur, geluid en installaties, brengt de kunstenaar onzichtbare verhalen en omstreden geschiedenissen aan het oppervlak. Hiermee probeert hij een emotionele ervaring bij kijkers op te roepen, een gevoel van bewustzijn en solidariteit te creëren met betrekking tot gedeelde menselijke trauma’s.

Hrair Sarkissian
Sweet and Sour, 2022. Foto: Hrair Sarkissian, Commissioned By The Bonnefanten, Courtesy Of The Artist

Bij voorkeur legt Hrair Sarkissian met zijn analoge grootformaat camera plaatsen en architectonische locaties vast, waarin de menselijke figuur afwezig is. In The Other Side of Silence legt de kunstenaar onder meer met levensgrote foto’s de wonden van conflicten bloot. Het publiek wordt meegenomen op een uitgebreide reis over openbare pleinen in Aleppo, Latakia en Damascus, door de lucht boven Palmyra (in het hedendaagse Syrië) en over de besneeuwde postindustriële landschappen van het hedendaagse Armenië. Sarkissian nodigt de toeschouwer uit om dat wat er feitelijk op het beeld te zien is te overdenken, om de stilte van elk beeld ‘in te ademen’ en tegelijkertijd te onderzoeken wat er onder het oppervlak aanwezig zou kunnen zijn. Bij de tentoonstelling is de eerste omvangrijke monografie van Sarkissian verschenen.

Hrair Sarkissian – The Other Side of Silence
t/m 14 mei, Bonnefanten, Maastricht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam