Hoe maak je een professioneel fotoboek?

0
fotoboek

Ben je gek op het maken van foto’s en wil je niet dat deze verloren raken in je telefoon- of computerbestanden? Dan is een fotoboek een mooie manier om al je favoriete kiekjes te bewaren. Een fotoalbum kan daarnaast ook goed als fysiek portfolio gebruikt worden. Het is dan alleen wel belangrijk dat het album er professioneel uitziet. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Kies je formaat zorgvuldig

Als je fotoboeken gaat samenstellen is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan het kiezen van het juiste formaat. Je moet vooral goed opletten dat het formaat goed matcht bij jouw foto’s. Maak je bijvoorbeeld graag foto’s van landschappen, dan heb je een breder (liggend) album nodig om deze beelden goed weer te geven. Foto’s van personen worden vaker staand gemaakt en zien er daarom beter uit op langere pagina’s.

Vergeet ook niet de resolutie van je foto’s te checken. Bij foto’s met een lage resolutie komen de foto’s waarschijnlijk beter tot hun recht in een kleiner album. Voor gedetailleerde kiekjes is een groot fotoboek een mooie manier om elke bijzonderheid aan bod te brengen. Zo kies je het juiste formaat kiest voor de resolutie en gaat het niet ten koste van de kwaliteit.

Hou het simpel

Om jouw foto’s zo professioneel mogelijk te presenteren is het handig om het fotoboek vrij eenvoudig te houden. Probeer dus om de meeste foto’s een eigen pagina te geven zodat het er niet rommelig uitziet. Pagina’s vol verschillende foto’s zijn afleidend en geven een onprofessionele uitstraling. Opvallende ontwerpen met felle kleuren zijn dus ook geen aanrader.

Je foto’s hoeven ook niet elke pagina volledig te vullen: wees niet bang voor witruimte. Met witruimte creëer je afwisseling en zo ziet niet elke pagina er precies hetzelfde uit. Zo is het makkelijker om de aandacht te trekken naar de foto.

Doe het niet in één avond

Het samenstellen van een professioneel fotoboek is niet in een paar uur gedaan. Neem je tijd met het kiezen van de foto’s en hun plaats in het fotoboek. Je hebt hier af en toe ook een frisse blik voor nodig. Vraag iemand om zijn of haar mening of check zelf de volgende dag nog even of je iets over het hoofd hebt gezien.

Combineer soortgelijke foto’s

Maak je graag foto’s van veel verschillende dingen? Dan is het handig om soortgelijke foto’s bij elkaar in te delen. Foto’s met vergelijkbare kleuren en objecten geven samen namelijk een gebalanceerde uitstraling. Bij het fotograferen van de natuur wil je geen afleidende plaatjes van steden en gebouwen, hoe gaaf de foto’s ook zijn.

Jouw professionele fotoboek

Of je nou een echt portfolio maakt of graag een mooi fotoboek creëert voor thuis, met deze tips ziet jouw album er zometeen op en top professioneel uit. Het enige wat je nog hoeft te doen is het kiezen van je eigen stijl en het selecteren van je favoriete plaatjes. Succes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam