NL Imagined: Nederlandse fotografen exposeren in China

0
NL Imagined
Modern Madonna © Corinne Noordenbos,

NL Imagined is een overzicht van hedendaagse Nederlandse fotografie, samengesteld door Yining He en Ruben Lundgren. De tentoonstelling, die het werk van elf gevestigde en opkomende kunstenaars omvat, is te zien in het Sjanghai Center of Photography, in China.

De tentoonstelling laat zien hoe de kunstenaars reageren op hedendaagse onderwerpen met betrekking tot de geschiedenis, maatschappij en cultuur van Nederland. In de verzamelde werken vinden we uitdagingen voor gevestigde paradigma’s van zowel de taal, als de technieken die inherent zijn aan de Nederlandse fotografische traditie. De gekozen benaderingen weerspiegelen het streven van de kunstenaars om de hedendaagse Nederlandse fotografische kunst opnieuw vorm te geven met een grotere relevantie voor de snel evoluerende huidige tijd.

NL Imagined
Impressie tentoonstelling © Ruben Lundgren
NL Imagined
This Surely Must Be Paradise, Renita & Steven, 2020 © Gilleam Trapenberg
NL Imagined
Impressie tentoonstelling © Ruben Lundgren

NL Imagined bevat werken van Marwan Bassiouni, Johannes Bosgra, Hans Eijkelboom, Marvel Harris, Erik Kessels, Dana Lixenberg, Corinne Noordenbos, Erwin Olaf, Paulien Oltheten, Viviane Sassen en Gilleam Trapenberg. Door middel van een breed scala aan creatieve benaderingen, kijken de deelnemende kunstenaars naar de natuur, de gemeenschap en het dagelijks leven, en komen ook onderwerpen als kolonisatie, persoonlijke identiteit en verwantschap en reflectie aan de orde. Deze worden gecombineerd tot een nieuwe actuele dialoog tussen de geschiedenis en het heden, tussen de realiteit van vandaag en wat men zich zou kunnen voorstellen over Nederland. Ook omvat de tentoonstelling voorbeelden van bekroonde boeken die zijn uitgegeven door zes vooraanstaande Nederlandse uitgeverijen en andere instellingen, uitgeleend door de culturele afdeling van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in China.

NL Imagined
Murmuration VIII, 2020 © Johannes Bosgra
NL Imagined
Impressie tentoonstelling © Ruben Lundgren

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland werden aangehaald. NL Imagined is een cultureel onderdeel van een breder programma dat is opgezet ter viering van dit jubileum. De tentoonstelling zal ook vergezeld gaan van een reeks online en offline uitwisselingen en discussies over praktijken in de Nederlandse fotografie.

NL Imagined
Shanghai Center of Photography
t/m 9 oktober

In 2020 organiseerde Ruben Lundgren de tentoonstelling China Imagined, onderdeel van BredaPhoto 2020. Hierbij toonde hij een overzicht van hedendaagse fotografie uit China.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam