Fotobiënnale Wieringen: Kroongetuigen

0
FotoBiënnale Wieringen
© Harry Jasper (Facebook Parels in Hollands Kroon)

Op vijf locaties op Wieringen, het voormalige eiland in de kop van de provincie Noord-Holland, vindt deze zomer een nieuwe fotobiënnale plaats. Het thema van FotoBiënnale Wieringen is ‘Kroongetuigen’, vanwege het tienjarig bestaan van de gemeente Hollands Kroon en omdat de deelnemende fotografen als kroongetuigen het verhaal vertellen over Hollands Kroon – en in het bijzonder Wieringen.De  gemeente Hollands Kroon is in 2012 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer. Fotograaf Kenneth Stamp komt oorspronkelijk uit Schotland, maar woont inmiddels al 44 jaar op Wieringen en is verknocht aan zijn omgeving. Wieringen is altijd een inspirerende omgeving geweest voor kunstenaars en velen zijn er dan ook woonachtig. De Michaëlskerk in Oosterland is al meer dan 50 jaar een broedplaats voor de kunsten. Kenneth Stamp was in 2021 gastcurator van de tentoonstelling Celebrate the Dutch Landscape, onderdeel van FotoFestival Naarden. Samen met het team van Zin in Oosterland ontstond het idee om de FotoBiënnale Wieringen te organiseren.

FotoBiënnale Wieringen 2022
7 aug t/m 12 sep
diverse locaties op Wieringen
ticket: € 12,50

FotoBiënnale Wieringen
© Marijke Blank Van Wijk

Marijke Blank van Wijk (Dordrecht 1953 – Den Oever 2015) was een getalenteerd schilder, tekenaar en graficus, maar ook fototechnisch was zij zeer bekwaam. Samen met haar man woonde ze in Amsterdam op een voormalige viskotter; daarmee reisden zij veel rond langs de Waddeneilanden tot aan Denemarken, wat bij Marijke heeft geleid tot een voorliefde voor het Waddengebied. Haar fascinatie voor de natuur en nautische onderwerpen zouden vanaf deze periode steeds vaker terugkomen in haar werk. Tijdens een van hun rondreizen heeft Marijke omstreeks 1982 een fotoreportage gemaakt van het voormalige Waddeneiland Wieringen, nog voor de dijkverhoging. Deze serie is een prachtig historisch document geworden van het veranderende landschap in Hollands Kroon. Rond 1995 vestigde de kunstenares zich met haar gezin in Den Oever. Haar werk is op vele plekken zowel in Nederland als in Ierland geëxposeerd.

Studio Blank, Gesterweg 20, Den Oever

FotoBiënnale Wieringen
De Wieringermeer © Harry Jasper (Facebook Parels in Hollands Kroon)

Parels in Hollands Kroon – fotocollectief op Facebook
In de Nicolaaskerk (of Westerlanderkerk) en in het Dorpshuis Westerland is een expositie te zien met de winnende beelden uit de fotowedstrijd die momenteel wordt georganiseerd door Facebookgroep Parels in Hollands Kroon en odeaanhetlandschap-nh.nl. Zowel professionele als amateurfotografen mogen maximaal drie foto’s insturen, die gemaakt zijn in Hollands Kroon. Een jury, bestaande uit Martin Kers, Duco de Vries en Annet de Graaf, zal de mooiste beelden uitkiezen.

De Nicolaaskerk (Westerlanderkerk) en Dorpshuis Westerland, Westerlanderweg 61, Westerland

FotoBiënnale Wieringen
Artis, Amsterdam © Jeroen Hofman

Jeroen Hofman fotografeert vanuit een hoogwerker op zo’n twintig meter hoogte, waardoor hij op een bijzondere manier het landschap en de horizon vastlegt. De serie Artis Zoo maakte hij in opdracht tijdens de lockdown in Artis en getuigt van de ongewone stilte in de dierentuin. Jeroen Hofman: “De fotoserie is geïnitieerd om een donatiecampagne op te starten. Doordat er geen bezoekers mochten komen, zat de dierentuin in financieel zwaar weer. Met als slogan Laat ons verlaten park niet verloren gaan hebben we toen deze beelden gemaakt. De keuze voor zwart-wit kwam van mij. De serie kreeg op deze manier iets meer eeuwigheidswaarde en we konden er zo ook nog een mooie printverkoopactie bij maken. De donatiecampagne en de printverkoop hebben een enorm bedrag bij elkaar gebracht.”

FotoBiënnale Wieringen
Egmond © Martin Kers

Martin Kers is de bekendste landschapsfotograaf van Nederland en een grote inspiratiebron voor zowel oudere als jongere generaties landschapsfotografen. Hij is sinds 1979 fotograaf en reisde de hele wereld over. Maar vooral de manier waarop hij het Nederlandse landschap wist vast te leggen, heeft Martin Kers bekend gemaakt. Het Hollandboek uit 1988 wordt beschouwd als zijn doorbraak. Inmiddels zijn er ontelbare boeken, kalenders en ansichtkaarten van de fotograaf verkocht. Martin fotografeert nog elke dag overal in Nederland. Rust, eenvoud en vorm kenmerken zijn foto’s. Van het gewone weet hij iets bijzonders te maken. Hoe drukker Nederland wordt, hoe meer hij de leegte zoekt. In de Michaëlskerk zijn onder andere recente beelden van het veranderende landschap in Hollands Kroon te zien.

Jeroen Hofman en Martin Kers zijn te zien in de Michaëlskerk, Kerkweg 22, Oosterland

FotoBiënnale Wieringen
Cor Kater © Gerrit Ooteman

Gerrit Ooteman werkt al 37 jaar bij een afvalinzamelingsdienst in Noord-Holland, als chauffeur op de vrachtwagen. Gedurende een jaar of tien werkte hij drie dagen in de week op Wieringen. Volgens Gerrit wonen er op Wieringen veel mooie ouderen. Hun karakteristieke gezichten met diepe rimpels, misschien door het vissersbestaan, werden dankbare onderwerpen voor zijn fotografie. Zijn zwart-witfoto’s worden nu voor het eerst geëxposeerd. In Focus 7 – 2022 kun je een interview met Gerrit Ooteman lezen.

FotoBiënnale Wieringen
Toneelvereniging Succes Hippolytushoef, 2018 © Koos Breukel

Koos Breukel toont portretten van Toneelvereniging Succes in Hippolytushoef en Zeehengelsport- en kampeervereniging ’Het Wad’ aan de Afsluitdijk. In 2018 kregen fotografen Sander Troelstra, Koos Breukel en schrijver Thijs Broer de opdracht van het Zuiderzeemuseum om het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee vast te leggen. Dit resulteerde in een boek en tentoonstelling met de titel Mooi Samen en geeft een mooi beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. Uit Mooi Samen: “Halverwege de Afsluitdijk ligt Camping Het Wad: een anarchistische vrijplaats aan het einde van de wereld. Een kleine vijftig stacaravans staan er dicht opeen. Tot vijf jaar geleden was er nog geen elektriciteit en nog steeds is er geen stromend water. Iedere zaterdagavond is er bingo in het stampvolle clubhuis. Na afloop gaan de tafels aan de kant en wordt er gedanst. ‘Leef, alsof het je laatste dag is!’ Schalt het uit de boxen. En iedereen zingt mee.”

Gerrit Ooteman en Koos Breukel zijn beiden te zien in de Hippolytuskerk, Kerkplein 17, Hippolytushoef

FotoBiënnale Wieringen
Gerrit Buis © Marco Bakker

Voor Het Grote Palingboek legde Marco Bakker, samen met Robert van der Broek die de teksten verzorgde, de wereld van de palingvisserij vast. Dit boek wordt nu tijdens de fotobiënnale gepresenteerd in Museum Jan Lont, in combinatie met een expositie. Marco Bakker legde het hele verhaal van de paling vast, van het begin in de Sargassozee tot aan z’n (vermoedelijke) terugkeer aldaar. Hoewel dat niet helemaal zeker is, want er is nog veel mysterie rondom de paling. Het is een lofzang op een voorwereldlijk dier, dat van onschatbare waarde is voor onze cultuur, welvaart en tradities. De foto’s schetsen een beeld van de ambachtelijke palingsector en van campagnes voor een duurzame toekomst, zoals uitzet en kweek. Ook portretteerde Marco de laatste palingvissers uit Enkhuizen. Het Grote Palingboek wordt uitgegeven door LM Publishers en kost € 34,50. •

Het Wieringer Eiland, Museum Jan Lont, Stroeërweg 39, Hippolytushoef

Dit artikel over de FotoBiënnale Wieringen is ook te lezen in Focus 7 – 2022

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam