FOTODOK Book Club #19: Samuel Fosso, Ilvy Njiokiktjien, Theo Derksen en Lebohang Tlali

0
FOTODOK Book Club
Disneyfication © Theo Derksen

Op 3 oktober 2019 organiseert FOTODOK in TivoliVredenburg de 19e editie van de FOTODOK Book Club, een live talkshow met fotoboeken in de hoofdrol. Fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra spreekt met (inter)nationale gasten over de verhalen achter hun recente fotoboeken. Op het grote scherm op het podium zijn de beelden uit de boeken tijdens de gesprekken voor het publiek zichtbaar.

Deze editie van de FOTODOK Book Club staat in het teken van verhalen over zelfportretten en identiteit gemaakt in het hart van Afrika. Het werk van Samuel Fosso – een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars uit Afrika –  is opgenomen in de collecties van veel gerenommeerde musea. Ilvy Njiokiktjien vertelt over de generatie die na de afschaffing van de apartheid in 1994 in Zuid-Afrika is geboren. Ze viel deze week met haar boek Born Free in de prijzen bij PDN Photo Annual. Lebohang Tlali vertelt over het leven in goudmijnstad Welkom in Zuid- Afrika waar Nederlandse fotograaf Ad van Denderen in 1991 een boek over maakte Welkom in Suid-Afrika. Dit boek maakte een enorme indruk op de Zuid-Afrikaanse fotograaf die het vele jaren later onder ogen kreeg. Met de hulp van Paradox maakte Tlali samen met Van Denderen een nieuwe versie van het boek dat resulteerde in Welkom Today. Theo Derksen vertelt over hoe op veel plekken in de wereld mensen de omgeving mooier willen maken door het plakken van grote foto’s. Derksen deed jarenlang onderzoek naar de geografische spreiding en verschillende uitingen van dit fenomeen dat hij Disneyfication noemde. Overal ter wereld duiken dezelfde beelden op.

Klik hier voor meer informatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam