Hou je Haags in De Galerij en online

0
Coronacrisis 2020. Een tram passeert het Binnenhof. Alle passagiers dragen mondkapjes, die vanaf 1 juni in het openbaar vervoer verplicht zijn.

Van 15 december 2020 tot 29 maart 2021 is in De Galerij op station Spui in de tramtunnel, de fototentoonstelling ‘Hou je Haags’ te zien. 100 indringende foto’s van Den Haag in coronatijd, gemaakt door fotografe Sandra Uittenbogaart in opdracht van het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum. Alle foto’s uit de tentoonstelling zijn ook vanuit huis te bekijken via de website van het Haags Gemeentearchief.

Hotspot
De impact van de uitbraak van het corona-virus en de daarbij behorende maatregelen, zoals de intelligente lockdown, is uitzonderlijk. Zo uitzonderlijk en zo duidelijk zichtbaar in het straatbeeld van Den Haag dat we dit in de erfgoedwereld een hotspot noemen. Dat is de coronacrisis zonder meer. In een hotspot verzamel je niet achteraf materiaal, maar vraag je er als erfgoedinstelling actief om. Het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum hebben daarom fotografe Sandra Uittenbogaart opdracht gegeven om Den Haag ten tijde van corona vast te leggen.

De coronacrisis in Den Haag in 100 foto’s
Sandra Uittenbogaart is vanaf half april tot in juli de straat op gegaan om overal in Den Haag de gevolgen van de eerste golf van de coronacrisis vast te leggen. Van verpleegtehuizen naar gesloten basisscholen, van rijen bij de supermarkt tot afhaalinitiatieven van de horeca en spandoeken. Bijzonder zijn de foto’s van demonstraties, niet alleen protesteerden mensen tegen de coronamaatregelen, ook de Black Lives Matter demonstraties op anderhalve meter zijn op indringende wijze vastgelegd door de fotografe.

Hou je Haags
Coronacrisis 2020. Harpiste Carla Bos geeft samen met een collega-harpiste een buurtconcert op straat nu zij geen officiële optredens meer kan doen.

Hou je Haags
De tentoonstelling ‘Hou je Haags’ wordt van 15 december 2020 tot 29 maart 2021 gepresenteerd in De Galerij, gevestigd op station Spui in de tramtunnel. Ook zijn alle 100 foto’s terug te vinden in de online mediabank van het archief onder ‘Hou je Haags’. Het archief nodigt iedereen van harte uit de foto vanuit thuis te bekijken. In het Haags Historisch Museum is een kleine tentoonstelling ingericht met voorwerpen uit de coronacollectie die het museum de afgelopen maanden verzameld heeft.

Oproep Corona-archief
Het Haags Gemeentearchief is nog steeds op zoek naar suggesties voor websites en social mediakanalen, die door ons gearchiveerd zouden moeten worden. Maar ook een huisartsenpraktijk die veel gecommuniceerd heeft over de maatregelen, een buurtbewoner die de lege of juist drukke straten heeft vastgelegd, een (bekende) Hagenaar die op een unieke wijze een coronadagboek bijhoudt of een theatergezelschap die een voorstelling voor de thuiszitters gaf. Alles kan interessant zijn, zolang het maar Haags is en bedoeld voor een wat groter publiek.

Het publiek kan suggesties sturen naar wouter.brunner@denhaag.nl 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam