Vroege foto’s van Japan in Rijksmuseum

0
Japan
‘Antoon Bauduin, Twee samurai (detail), c. 1865’, schenking afkomstig uit de Bauduin-collectie van mevrouw M.A. van Munster van Heuven-Sprenger van Eyk, Warnsveld

De foto’s die Antoon Bauduin rond 1865 in Japan maakte, geven een inkijkje in het land op het moment dat het zijn grenzen opende. Het was het einde van de speciale relatie die Japan en Nederland sinds de 17de eeuw hadden. Antoon Bauduin (1820-1885) arriveerde in 1862 in Japan, om op uitnodiging van de Japanse regering als arts les te geven bij de Nagasaki Yojosho Medical School. Tegelijkertijd was zijn broer Albert (1829-1890) werkzaam voor de Nederlandse Handelmaatschappij op Dejima, een kunstmatig eiland in de baai van Nagasaki.

Antoon legde met zijn camera veel mensen uit zijn directe omgeving vast. Hij fotografeerde collega’s, studenten, vrienden en kennissen, maar ook de omgeving van Nagasaki. Zijn beelden geven een uniek tijdsbeeld van een land in verandering: schepen die voor anker liggen in de baai van Nagasaki, samoerai, boeren tijdens de oogst en een portret waarop Bauduin zelf poseert met een Japanse collega van het ziekenhuis waar hij lesgaf.

De broers kochten ook foto’s. Dit deden ze vooral wanneer ze op reis waren in Japan en op de lange heen- en terugreis naar Europa. Een selectie hiervan is ook te zien in de tentoonstelling. Nadat Antoon en Albert Japan verlieten, werd hun collectie foto’s in de familie bewaard. Pas nadat in 1985 brand was gesticht in het huis van de familie, werden de foto’s herontdekt in een kist. In 2016 schonken de erfgenamen 121 foto’s aan het Rijksmuseum. Nu de restauratie van de deels verbrande foto’s voltooid is, worden er bijna vijftig voor het eerst tentoongesteld.

Vroege foto’s van Japan is tot en met 4 september te zien in het Rijksmuseum, Amsterdam.

Nu ook te zien: Focus op Oekraïne, in Hoorn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam