John Edmonds wint Foam Paul Huf Award 2021

0
John Edmonds
Tete d Homme 2018 (c) John Edmonds

John Edmonds (1989, VS) is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2021. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een talentvolle fotograaf onder de 35 jaar. Edmonds is gekozen uit ruim honderd genomineerden uit 24 landen.

Hij ontvangt een geldbedrag van  €20.000 en een solotentoonstelling in Foam. Daarnaast wordt zijn werk opgenomen in het prestigieuze jaarlijkse  Talent issue van Foam Magazine en het bijbehorende Talent programma.Een eervolle vermelding werd toegekend aan het werk van Guany Xu (China).

John Edmonds kreeg bekendheid door zijn intieme portretten van geliefden, vrienden en vreemden, waarin hij thema’s als identiteit, gemeenschap en verlangen verkent. Door portretten en voorwerpen te combineren snijdt hij onderwerpen als diaspora en verplaatsing aan.

De jury was zeer onder de indruk van zijn werk; “In zijn fotografische werk neemt hij op een ogenschijnlijk simpele, maar in wezen cultureel complexe manier kwesties rond gender en blackness onder de loep vanuit een Afro-Amerikaans perspectief. Edmonds’ werk komt voort uit een diepgaand begrip voor het medium fotografie en put uit haar modernistische verleden.

John Edmonds

Eerdere winnaars van de Foam Paul Huf Award zijn: Eric Gyamfi, Daniel Shea, Romain Mader, Daisuke Yokota, Momo Okabe, Daniel Gordon, Taiyo Onorato & Nico Krebs, Alex Prager, Raphaël Dallaporta, Alexander Gronsky, Leonie Hampton, Pieter Hugo, Taryn Simon en Mikhael Subotzky. Vorig jaar won de Spaanse Laia Abril de prijs; haar solotentoonstelling On Rape: A History of Misogyny, Chapter Two is nog tot en met 27 juni te zien in Foam.

Paul Huf
De Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002) stond bekend om zijn vernieuwende manier van fotograferen en was een belangrijk ambassadeur voor het ontstaan van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001. Om deze bijzondere band te blijven eren is de Foam Paul Huf Award in 2007 in het leven geroepen ter stimulatie voor jonge fotografen wereldwijd.

Voor meer informatie over de Foam Paul Huf Award ga naar: www.foam.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam