Foto Americain

0
vrouw met vaas
Foto Americain – 164 © Ernst Lalleman

Fotograaf Ernst Lalleman vond in de jaren ’80 in een kraakpand in Den Haag 6 doosjes met 234 grootbeeldnegatieven. Het bleken kleurenportretten van veelal onbekende Hagenaars te zijn, gemaakt in de periode 1959-1960 door Foto Americain, een fotowinkel en studio, destijds gevestigd in de Haagse binnenstad. De geportretteerden vormen een dwarsdoorsnede van de Haagse bevolking tijdens de wederopbouwjaren. Op ‘hun zondags’ gekleed namen ze plaats voor de lens van de grote houten camera vanwege een feestelijk moment, zoals een huwelijk of jubileum. Foto Americain schoof hierbij regelmatig een bloemstuk in beeld, om de kleurenpracht van de opnames te benadrukken: een beetje hun handelsmerk. Ernst Lalleman koestert zijn ‘gevonden schat’ al decennialang en heeft inmiddels alle portretten gedigitaliseerd en geretoucheerd. Ook is hij een zoektocht begonnen naar de identiteit van de geportretteerden en hun verhalen. Bijna vijftig mensen zijn inmiddels geïdentificeerd en hij hoopt dat dit er nog meer zullen worden. In deze tentoonstelling toont Lalleman zijn volledige verzameling portretten, samen met eigen foto’s waarmee hij inzoomt op het verdere leven van drie afzonderlijk geportretteerden.

Foto Americain – Wie zijn wij?
t/m 24 apr
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag
fotomuseumdenhaag.nl

teckel
Foto Americain – 144 © Ernst Lalleman
twee jongens
Foto Americain – 104 © Ernst Lallema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam