De fotocollectie van Pedro Slim

0
Pedro Slim
Arlene Gottfried (New York, USA, 1960-2017) Angel and Woman on Boardwalk, Brighton Beach, 1976 Vintage gelatin silver print Framework: 59.5 x 46.5 cm Photo: 27.9 x 35.5 cm Pedro Slim Collection

In de fototentoonstelling Clandestien staat het menselijk lichaam centraal. Circa honderd zwart-witfoto’s tonen een uitgesproken liefde voor het lichaam in al zijn verschijningen: perfect, onvolmaakt, elegant, erotisch, zelfbewust of juist heel kwetsbaar. De werken zijn afkomstig uit de omvangrijke collectie van fotograaf en verzamelaar Pedro Slim (Beiroet, Libanon, 1950) en zijn voor het eerst in Nederland te zien.  

Clandestien toont fotografie van ongeveer 60 kunstenaars, waaronder Diane Arbus, Horst P. Horst, Arlene Gottfried, Graciela Iturbide, Robert Mapplethorpe, Diana Blok, Helmut Newton en Man Ray. Het gaat om originele afdrukken, hedendaagse prenten (o.a. zilver op gelatine, fotogravure), collages en fotomontages. Deze foto’s worden geplaatst in de context van het New York van de jaren ’70 – ’80, waar veel van deze foto’s zijn genomen.   

Pedro Slim
De fotocollectie van Pedro Slim neemt een unieke plek in binnen de fotografie. In 1985 begon Slim met het verzamelen van foto’s waarin het menselijk lichaam een centrale rol speelt. Met zijn collectie wijst Slim op de kracht van beelden en probeert hij de blauwdruk die voorschrijft wat vrouwelijk, mannelijk, androgyn of trans is, te transformeren en open te breken. De collectie van Pedro Slim bestaat uit meer dan 300 vintage prints en is zelden tentoongesteld.  

t/m 27 maart te zien in het Cobra Museum in Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam