Ode aan een Amsterdammer #2: Jens

De Portrait Gallery Studio in Amsterdam toont de expositie Ode aan een Amsterdammer#2: Jens. Een persoonlijk verhaal en portret van Amsterdammer Jens Bommezij (1956-2021). Samengesteld door Koos Breukel, Marc Labadie en Harm Mouw.

0
Ode aan een Amsterdammer
Jens Bommezij © Koos Breukel

Jens Bommezij vertrok in de jaren ‘70 vanuit het ouderlijke huis in Bergen aan zee naar de Koninklijke Marine. De gedroomde grote reizen zou hij nooit maken; Bommezij voelde zich niet thuis binnen de marinecultuur en verruilde al snel zijn matrozenkostuum voor een leven als kunstenaar en graficus. Hoewel hij Japan nooit zou bezoeken ontwikkelde hij een liefde voor de schoonheid van Japanse kunst, in het bijzonder houtsnijwerk en haiku’s. Bommezij overleed vorig jaar aan de dodelijke spierziekte PSMA.

Jens Bommezij en Koos Breukel
Portretfotograaf Koos Breukel leerde Jens Bommezij kennen als zijn Amsterdamse buurman, wiens ateliers aan elkaar grensden. Bommezij werd regelmatig door Breukel gevraagd als testmodel. ‘Jens was een open en enthousiast mens, die niet oordeelde. Hij maakte met iedereen gemakkelijk een connectie’. Jens zag zichzelf als een jutter. Wat hij onderweg tegenkwam gebruikte hij als inspiratie voor zijn werk. Zijn werk hing aan elkaar van vele uitprobeersels en experimenten. Nadat Jens in 2019 last kreeg van gezondsheidsklachten werd bij hem de zeldzame spierziekte PSMA vast gesteld. Het was onvermijdelijk dat hij hieraan zou sterven, omdat er nog geen medicatie is die goed getest en beschikbaar is. Koos en Jens besloten het laatste deel van Jens’ leven vast te leggen in een serie portretten. ‘Samen met de uitprobeersels in zijn leven, zijn afgebroken carrière bij de Marine en zijn werk als kunstenaar, vormt dit het laatste stukje aan de ketting van zijn leven’, aldus Breukel.

Over Dutch National Portrait Gallery
In 2017 bracht Dutch National Portrait Gallery met Ode aan een Amsterdammer een eerbetoon aan burgemeester Eberhard van der Laan met een tentoonstelling van portretten van Amsterdammers in het Scheepvaartmuseum. Daarin werd de burgemeester niet uitgelicht, maar was hij te zien te midden van gewone Amsterdammers, precies zoals hij het zelf graag zag. Vanaf september 2021 is de Portrait Gallery Studio een bescheiden tentoonstellingsruimte, te bezoeken op het Marineterrein in Amsterdam.

Ode aan een Amsterdammer #2: Jens
11 feb t/m 6 mrt
Portrait Gallery Studio, Amsterdam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam