Pierre Verger en Diana Blok bij Museum Cobra

0
Cobra Museum
Pierre Verger. Ifanhin, Benin, 1950s © Pierre Verger Foundation

Museum Cobra toont twee bijzondere solotentoonstellingen. Met The One That I Am Not wordt het werk van de Franse fotograaf Pierre Verger geïntroduceerd aan het brede publiek. De 166 foto’s uit diens omvangrijke oeuvre zijn in Nederland nooit eerder in deze vorm getoond. I Challenge You to Love Me biedt een overzicht van het werk de Nederlandse kunstenaar Diana Blok van de afgelopen vijftig jaar. Met 149 werken en een video-installatie is deze tentoonstelling een uniek retrospectief. Hoewel Pierre Verger en Diana Blok in leven en werkwijze van elkaar verschillen en ze tot een andere generatie behoren, zijn er ook veel parallellen te ontdekken. Het werk van zowel Verger als dat van Blok getuigt van een respectvolle, onbevooroordeelde observatie van de ander. Beiden reizen veel en weten op natuurlijke wijze het vertrouwen te winnen van de mensen voor hun camera. Verger gebruikt fotografie als getuigenis van zijn ontmoetingen met mensen en culturen over de hele wereld. Ook voor Blok is de camera haar metgezel die haar meevoert op reis en vriendschappen en liefdesverhalen creëert.

PictureThis
 Portrait Of My Mother and Father,1987 © Diana Blok

Pierre Fatumbi Verger (Paris, 1902 – Salvador, 1996) is een Franse fotograaf, antropoloog, botanicus en schrijver die het grootste deel van zijn leven in de stad Salvador in Brazilië woont. In 1932, na het overlijden van zijn moeder, leert hij fotograferen en neemt het besluit om een reizend bestaan en een non-conformistisch leven te leiden. In de veertien jaar die volgen, fotografeert hij op veel plekken in de wereld. In 1946 vestigt hij zich in Brazilië maar blijft reizen, met name naar Benin, waar hij in 1953 ritueel wordt ingewijd in de Yoruba-religie en als Fatumbi symbolisch herboren wordt. Hij levert met zijn werk en boeken een belangrijke bijdrage aan de algemene kennis over de Afrikaanse diaspora. Geboren in Montevideo (Uruguay, 1952) met een Nederlandse vader en een Argentijnse moeder, groeit Diana Blok op in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. In de jaren zeventig vestigt zij zich in Amsterdam. Als autodidact portretfotograaf richt ze eerst de blik op zichzelf, visualiseert mythes en dromen en legt vormen van verwantschap tussen mensen vast. Blok herkent haar eigen verhaal in dat van anderen. In landen waar slechts één seksuele norm geldt en elk ander gedrag wordt onderdrukt, maakt ze indringende portretten. Zij richt zich vooral op het portretteren van personen voor wie gender, (culturele) identiteit en seksuele voorkeuren niet vastomlijnd zijn. In zekere zin zijn al haar projecten ingebed in vormen van samenwerking. Samenwerkingen met andere kunstenaars, met schrijvers, met acteurs en vooral: met de geportretteerden. Beide tentoonstellingen in het Cobra Museum zijn te zien tot en met 29 september 2024. 

Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam