Winnaars De Groene Koepel fotowedstrijd

0
1e prijs: Twee zwanen in het Noord-Hollandse Krommenie © Menno Brandsen

Ons landschap vastleggen in een foto, zoals de meesterschilders Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Claude Monet dat vroeger op doek deden; dat was het uitgangspunt van de fotowedstrijd ‘De toekomst van ons landschap’ die De Groene Koepel dit jaar heeft georganiseerd. Alle inzendingen zijn binnen en de winnaars bekend.

Het landschap is het meest tastbare erfgoed dat we hebben, het heeft een enorme vertelkracht. Dit kunnen we in Nederlands dagelijks ervaren, maar ook als we op vakantie zijn, bijvoorbeeld in Frankrijk. “Met deze fotowedstrijd hebben we geprobeerd om onze gasten echt even stil te laten staan bij de plek waar zij vakantie vieren. Of om eens met andere ogen naar hun eigen woonomgeving te kijken”, vertelt Eelke Horselenberg, directeur van De Groene Koepel. De stichting beheert de netwerken van Trekkershutten en Natuurkampeerterreinen, bekend van Campinggids Het Groene Boekje. De stichting zet zich in voor een duurzame ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie in Nederland en omringende landen. De fotowedstrijd was een onderdeel van het project Natuurlijk Cultuurrijk. “De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst”.

2e prijs: Agrarisch cultuurlandschap in Zalk (Overijssel) © Berber Reitsma
3e prijs: heideherstel op Landgoed Den Treek – Henschoten (Utrecht) © Ad Jekel

Twee zwanen op het ijs
De vakjury bestond uit een driekoppig panel, met een gevarieerde achtergrond in fotografie en erfgoed: Jannie de Kruijff, redacteur bij Focus; Martijn Horst, erfgoedspecialist bij Landschap Overijssel en Eelke Horselenberg. De jury heeft, naast compositie, oog gehad voor de vraag of dit het beeld van een Hollandse meester zou kunnen zijn. Tevens heeft de jury gelet op de argumentatie bij de foto door de fotograaf. Als grote winnaar is de foto van Menno Brandsen gekozen: twee zwanen in het Noord-Hollandse Krommenie, net zo verrast door de kou als wij, in een winters en oer-Hollands landschap. Het oordeel van de jury: “Het is een prachtige compositie met twee zwanen die alle aandacht naar zich toe trekken. De achterste lijkt met zijn poot de rimpeling in het ijs te creëren. Het is onmiskenbaar een Nederlands landschap en het ijs in de polder is iets dat we koesteren voor nu en de toekomst. Het samenkomen van het ‘oude landschap’ van de polder en de zwanen op de voorgrond, met daarachter de boerderijen en hoogspanningsmasten, je blijft kijken en ontdekken.” Tweede werd Berber Reitsma en Ad Jekel kwam als derde uit de bus. Hiernaast zijn – in willekeurige volgorde – de vierde tot en met tiende plek gekozen.

Nummer 4 t/m 10 in willekeurige volgorde:

De Groene Koepel
Amstelveen (Noord-Holland) © T.A.
De Sophiapolder (Zuid-Holland © Jo Beurskens
Gaarweg (polderweg) in Hellevoetsluis (Zuid-Holland)© Vanessa de Jong
De Groene Koepel
Zuidelijk havenhoofd Scheveningen (Zuid-Holland) © Arjan de Jager
Beekhuizenseweg in Rheden (Gelderland) © Liesbeth van der Velden
de Groene Koepel
de Waddenzee bij Ameland (Friesland) © Anita Boes
Landgoed Martenastate in Koarnjum (Friesland) © Ine Krijne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam