Fotowedstrijd Landschapskunst: de winnaars!

Stichting de Groene Koepel heeft de winnende inzendingen van de fotowedstrijd Landschapskunst bekend gemaakt. Alle tien zijn het prachtige meesterwerken waarin het karakteristieke Nederlandse landschap op een bijzondere manier is vastgelegd. De uiteindelijke winnaar is Wim Hoek met zijn foto van de kwelder op Schiermonnikoog.

0
© Wim Hoek – kwelder op Schiermonnikoog

Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Tegenwoordig worden landschappen niet meer alleen op het witte doek gevangen, maar ook veelvuldig gefotografeerd. Het vastleggen van ons unieke landschap is nu weggelegd voor ons allemaal. ‘De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst’, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. ‘Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht.’ 

Winnaar fotowedstrijd Landschapskunst
Er zijn tientallen prachtige foto’s ingestuurd, van polderlandschappen met molens en grazende schapen op een dijk tot de ondergaande zon vanaf het strand. Met grote zorg is er een top 10 geselecteerd door de vakjury. De uiteindelijke winnaar is Wim Hoek met zijn foto van de kwelder op Schiermonnikoog. Nummer twee is geworden Philip Roels met een foto van het strand van Texel en als derde is geëindigd Jo Beurskens met de oude stadsomwalling van Sluis.

De Groene Koepel zet zich in voor een duurzame ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie. Meer over de fotowedstrijd Landschapskunst vind je hier.

© Wim Hoek – kwelder op Schiermonnikoog

Nummer 1: Wim Hoek – kwelder op Schiermonnikoog.
Juryrapport: “De wolkenlucht, zo bepalend voor het Nederlandse landschap, is hier wel uitzonderlijk prachtig en groots. De foto geeft een landschap van een Waddeneiland weer, waar Nederlanders vaak bewust het landschap ervaren. Dit landschap is ook opgebouwd uit echt Hollandse landschapselementen zoals het water, het gras en de koeien. Het bootje ‘trekt’ je het beeld in en laat je merken hoe bijzonder het in het landschap voelt. De dreigende wolken, die hier wel een ruimteschip uit een science-fiction Netflix-serie lijken, maken het gevoel van weidsheid welhaast overweldigend. Heel goed gezien, gekozen en mooi weergegeven door de fotograaf.”

© Philip Roels – strand Texel bij de vuurtoren van Cocksdorp

Nummer 2: Philip Roels – strand Texel bij de vuurtoren van Cocksdorp.
Juryrapport: “De foto geeft heel elementair weer waar het in Nederlands landschap om gaat: water, zand, weidsheid en dramatische wolkenluchten. De compositie en het licht zijn prachtig. De kleine figuurtjes van vissers en wandelaars in het midden doen je de grootsheid van het landschap en de nietigheid van de Nederlander tussen al dat water en die weidsheid voelen: een samenvatting van de geschiedenis van de Nederlander in zijn/haar landschap.”

© Jo Beurskens – oude stadsomwalling van Sluis

Nummer 3: Jo Beurskens – oude stadsomwalling van Sluis.
Juryrapport: “Veel van de typisch Nederlandse omgang met het landschap komt in deze foto naar voren: de rationele inrichting van land en water om het landschap als verdedigingswerk te gebruiken, de geometrische vormen waarvan de grafische werking nog eens wordt benadrukt door het zwart-wit, het feit dat dit gemaakte landschap weer is ‘teruggegeven’ aan de natuur.”

© Ad Witte – Driemolenweg tussen Meerkerk en Lexmond
fotowedstrijd landschapskunst
© Ine Krijne – Heumens Oord bij Nijmegen
© Marc Lievestro – Molendriegang Leidschendam
© Sjoerd Hogerhuis – Jouswier
© Mirella Vosters – Natuurgebied De Malpie, Valkenswaard
fotowedstrijd landschapskunst
© Rob Slinkert – Keent bij de kruising; Hans en Grietweg/Velpseweg en de Oude Maasdijk
fotowedstrijd landschapskunst
© Mark Vlek de Coningh – Landgoed Quadenoord

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam