Martijn van de Griendt wint de Rabo Photographic Portrait Prize 2021

0
Martijn van de Griendt
Luka, 2021 © Martijn van de Griendt

De winnaar van de elfde editie van de Rabo Photographic Portrait Prize is Martijn van de Griendt (1970). Zijn portret van de negentienjarige Luka werd uit bijna 500 inzendingen gekozen. Van de Griendt probeerde in dit analoog geschoten portret van een jonge man dezelfde intimiteit en kwetsbaarheid te vinden die hij zoekt als hij een vrouwelijke muze fotografeert. Het portret wordt opgenomen in de Rabobank kunstcollectie en de fotograaf ontvangt een geldprijs van € 10.000. 

Bram Engelaar (1994) is Rabo Photographic Portrait Talent 2021 met zijn serie ‘Matar a Saudade’. Deze Portugese uitdrukking, die vermoedelijk terugvoert naar de tijd van de ontdekkingsreizigers, staat voor het gevoel van gemis van thuis en geliefden. Door dit gevoel te doden wordt kracht en vreugde gehaald uit de nostalgie, en wordt het gemis een mooie herinnering. Dit project symboliseert wat ‘saudade’ voor Engelaar betekent. Hij ontvangt een geldprijs van € 2.500.

Uit de serie: Matar a Saudade, 2021. © Bram Engelaar

De winnende portretten zijn twee weken lang te zien op abri’s in Amsterdam. Het portret van Van de Griendt en de gehele serie van Engelaar is daarnaast een aantal dagen te zien in de Portrait Gallery Studio op het Marineterrein in Amsterdam. 

www.dutchnationalportrait.gallery.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam