William Rutten fotografeert Marco Borsato

Topfotograaf William Rutten krijgt zo’n beetje alle binnen- en buitenlandse sterren voor zijn camera. In deze rubriek vertelt hij elke maand het verhaal achter een van zijn foto’s.

0
Focus magazine William Rutten
Marco Borsato © William Rutten

Ze zijn ineens weer mega-hot, de achtergronddoeken!In de jaren tachtig gebruikte elke fotograaf ze, maar langzaam werden ze verdrongen en ingeruild voor fel gekleurde achtergrondrollen of strak wit of zwart.
Alleen fotografe Annie Leibovitz bleef ze onafgebroken inzetten bij haar shoots en maakte ze wederom mateloos populair. Inmiddels heeft elke fotograaf wel zo’n canvas doek in zijn studio liggen, je kan gewoon niet zonder. Ik moet zeggen dat ik er ook dol op ben; het geeft je foto net even dat speciale sfeertje mee.
Maar waar koop je nou zo’n doek? De allerbeste en mooiste koop je bij de nummer één en bedenker van het originele fotodoek, Oliphant Studio’s in New York. Niet voor niets kopen en huren alle internationale topfotografen hier hun doeken. Alles wat Annie Leibovitz met doeken doet, komt hier vandaan; sommigen zijn zo oud en versleten dat ze inmiddels goud waard zijn omdat iedereen nou juist díe wil hebben.

Een Oliphant-doek is een investering, vooral door de hoge verzend- en invoerrechtkosten, maar ze blijven hun geld altijd waard. Het zijn kunstwerken op zich; de Rolls Royces onder de achtergronddoeken. Bijna elke fotograaf huurt ze bij Oliphant, zodat ze elke keer weer een ander kleurtje kunnen gebruiken uit de honderden doeken die ze hebben liggen.
Voor een wat minder budget kun je ook bij andere aanbieders terecht, ik heb inmiddels van elke andere succesvolle aanbieder wel een doek en kan daardoor fantastisch vergelijken. Bij Quality Backdrops gebruiken ze prachtig canvas en ze weten hun doeken zo prachtig te beschilderen. Het enige nadeel is de verf die ze gebruiken; mijn doek stinkt zo chemisch dat mensen echt klagen over de lucht. Dat is wel echt een enorm minpunt. Gravity Backdrops gebruiken iets mindere kwaliteit canvas en verven in een ruimte waar men ook rookt denk ik. Je doek stinkt echt enorm naar een drukke kroeg van vroeger, wat niet erg aangenaam is. Op zich schilderen ze wel echt mooi, al zie je wel dat het lopende bandwerk is en er weinig zorg aan wordt besteed. Het gaat vooral om de kwantiteit dan om de kwaliteit, lijkt wel. PaintX Studio maakt wisselende kwaliteit doeken, mijn eerste leek wel een rol beschilderd behangpapier en de laatste keer kreeg ik een prachtige kwaliteit canvas, en geurvrij! Unique Backdrops maakt prachtige beschilderde canvas doeken maar verven ze iets te dik; ook komt er een enorme chemische lucht vanaf die alles behalve prettig is.

Maar je kunt ook gewoon in Nederland terecht voor mooie canvas doeken, mijn favoriet is Jackys Backdrops. Fijne communicatie en je kunt gewoon langsgaan om te checken of het wel is wat je precies wilt. En dat is natuurlijk erg prettig als je niet tevreden bent.Als die rollen uit het buitenland komen, zijn ze allemaal wel bereid om ze over te schilderen, maar de retour verzendkosten, daar draai je natuurlijk wel zelf voor op en dat is een dure grap.Ik heb inmiddels zoveel doeken dat ik nu een opslagprobleempje heb.
Je bewaart ze natuurlijk het best liggend en dat neemt een hoop ruimte in beslag… Tja, dan zijn die papieren rollen zo slecht nog niet! En op een mooie neutrale rol een spuitbus een beetje laten ‘misten’ geeft ook een prachtig effect, en is een stuk goedkoper!

www.instagram.com/williamrutten

Deze column van William Rutten verscheen eerder in Focus januari 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam