Het Joods Historisch Museum toont een grote overzichtstentoonstelling van de Duits-Amerikaanse fotograaf Fred Stein (1909-1967). Voor het eerst zijn er in Nederland bijna 200 van zijn foto’s te zien.
Fred Stein begon zijn fotocarrière in Parijs, nadat hij in 1933 samen met zijn vrouw Lilo uit Dresden was gevlucht voor vervolging door de nazi’s. Als journalistiek fotograaf maakte hij al snel naam met politieke reportages, straatfotografie en portretten. Toen het in 1941 ook in Frankrijk te gevaarlijk werd, vluchtte het echtpaar naar New York. Veel van het werk van Fred Stein bestaat uit straatfotografie van Parijs en New York. Als een van de pioniers van de sociaal-documentaire fotografie en behorend tot de groep van zogeheten ‘concernedphotographers’ richtte Stein zich op het dagelijkse leven van gewone mensen, vanuit een sterk gevoel voor sociale rechtvaardigheid. Zelf een immigrant en outsider, en een overtuigd socialist, had hij een scherp oog voor maatschappelijke ongelijkheid, armoede, vluchtelingen en etnische minderheden.

Portretten
Hiernaast had Fred Stein een grote voorliefde voor het portret en hij wist vele bekende persoonlijkheden uit de kunst, cultuur en wetenschap van het midden van de 20e eeuw vast te leggen. Vooral zijn portretten van Albert Einstein en Hannah Arendt werden bekend. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de foto’s van Stein opnieuw afgedrukt van de originele negatieven. Aan de hand van persoonlijke documenten en familiefoto’s wordt ook het bewogen levensverhaal van de fotograaf verteld.
Fred Stein. Dresden, Parijs, New York. Fotograaf in ballingschap
t/m 7 nov
Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam

Uitspraak van Stein
Over 100 jaar vechten we gezamenlijk voor millieu behoud.
Gezien ca.30 jaar geleden op TV. Pier Bangma