Tijdlijn van de fotografie

0

De tijdlijn van de fotografie is een overzicht van de fotografie geschiedenis met als uitgangspunt het oprichtingsjaar van Focus: 1914.

1914 is het oprichtingsjaar van Focus. Het is ondoenlijk om alle gebeurtenissen en ontwikkelingen helemaal aan te stippen, dus als leidraad hebben we 1914 genomen en steeds met sprongen van 10 jaar (terug en vooruit) gewerkt. Met hier en daar een uitstapje. De stukken tekst in rood zijn teksten uit en over Focus. De teksten in zwart zijn algemene teksten uit de fotografie geschiedenis.
Het document is een work in progress. Het zal voortdurend aangevuld worden.

2024

Is nog een onbeantwoorde vraag

Smartphone heeft de rol van kleinbeeld compactcamera volledig overgenomen. Dit segment verdwijnt geruisloos van de markt.

2014

Focus bestaat 100 jaar!

De Amerikaanse fotograaf en grondlegger van het zone-systeem Ansel Adams overlijdt (22 april).

2004

//cover F1-2004 afbeelden//

Franse fotograaf en mede-oprichter Magnum Henri Cartier-Bresson overlijdt (3 augustus).

Philips introduceert op de CeBIT jaarbeurs onder de naam FluidFocus een prototype van een vloeistoflensje. Het Philips-project sterft een stille dood maar andere ondernemingen weten het principe van een vloeistof-objectief wél te vermarkten.

De Amerikaanse oorlogsfotograaf Eddie Adams overlijdt. Diens bekendste foto is die van de standrechtelijke executie van een vermeende Vietcong-officier. De opname leidde in de VS tot felle anti-oorlogssentimenten.

1994

Kodak introduceert DCS 420, digitale SLR op basis van Nikon body. Resolutie 1,5 miljoen pixels.

Geruchten over het APS-filmsysteem doen de ronde. Introductie echter pas in 1996.

80 jaar Leica, 40 jaar Leica M, 10 jaar Leica M6 (jubileum uitvoering kost fl 12.995,- incl. houten box. Oplage 1.640 exemplaren).

Op 69-jarige leeftijd overlijdt Joop Swart, tycoon van de vaderlandse fotojournalistiek en stuwende kracht achter World Press Photo en het Fotofestival Naarden.

Introductie Apple Quicktake 100 still video camera, ontwikkeld i.s.m. Kodak. Zeldzaam feit: Apple wedt op het verkeerde paard.

Henzo, grootste albumfabrikant ter wereld, neemt nieuwbouw in Roermond in gebruik.

Agfa-Gevaert bestaat 100 jaar. Lieven Gevaert startte het bedrijf in Antwerpen. Ook 1e verkoop fotomateriaal: droge gelatineplaat (12 mei).

Introductie pratende Polaroid direct-klaar camera. Met Amerikaanse teksten op mensen te laten lachen. Zou ook in GB en NL op de markt komen. Nooit wat van gehoord…

Capi-Lux bestaat 100 jaar. Pilot stores Capi-Live in Amsterdam en Utrecht: nieuwe formule, geen techniek maar emotie. Dat kan een later faillissement niet verhinderen. En Capi-Lux Vak wordt omgevormd/omgedoopt tot ‘Image Factory’. Met hetzelfde eindresultaat.

Bronica introduceert prototype Camphoto VX 3000 voor zowel foto als video. Op basis van Nikon F4s.

Eerste Imagination in Utrechtse Jaarbeurs (18-20 mei). Publieksbeurs voor digitale (foto)technologie. Met veel aspiraties maar desondanks een kort leven. De Focus-redactie noemt het evenement een ‘gemiste kans’.

1984 

Fujifilm komt met de snelste kleurenfilm van dat moment: ISO 1600. Speciaal ten behoeve van de Olympische Spelen van dat jaar in Los Angeles waarvan Fujifilm één van de hoofdsponsors is. En daarmee Kodak op haar thuismarkt aftroeft.

De eerste geruchten over een still video-camera doen de ronde. Canon zou ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1984 ver gevorderd zijn met een elektronische camera die op dit evenement inzetbaar zou zijn.

De objectievenfabrikant Sigma introduceert een eigen kleinbeeld spiegelreflex, de SA-1 met K-bajonetvatting.

De Konica TC-X is de eerste slr met een geheel van kunststof vervaardigd huis; ook de hierin aanwezige automatische aftasting van de DX-code voor filmgevoeligheid was een primeur.

Kodak vervangt de Ektachrome 64 diafilm, een raspaard op dit gebied, door de verbeterde Ektachrome 100. De prijs blijft gelijk.

Durst brengt drie nieuwe vergroters in de 707-serie op de markt. Met prijzen tussen f 2.000,- en f 2.750,-.

In het najaar wordt in de Amsterdamse RAI de Firato ’84 elektronicabeurs gehouden. Focus-redacteur voorzag er de komst van een videofotocamera met monitor. Het zou nog een aantal jaren duren vooraleer de still video-camera (zoals het toestel daadwerkelijk zou gaan heten) de markt bereikte. Met één omissie: de verwachte ingebouwde radio ontbrak!

Omstreeks dezelfde tijd toonde Fujifilm op de Photokina haar Fujix still video-camera met floppies als opslagmedium. Ook Copal introduceert daar haar CV-1 still video-camera. Commentaar van de Focus-redactie: de nieuwe emulsie heet floppy.

1974

Konica introduceert eerste AF meetzoekercamera (Konica C35 AF)

1964 

Fusie tussen Gevaert NV en Agfa AG.

Voigtländer Vitrona met ingebouwde flitser, beperkt aantal, weinig succesvol.

Asahi Pentax introduceert 1e slr met DDL-lichtmeting in Spotmatic.

1954

Kodak introduceert de ‘high speed’ Tri-X zwartwit film (400 ISO).

Introductie van de Nikon S meetzoekercamera, een van de vele Contax klonen.

Fotograaf en mede-oprichter van Magnum Robert Capa overlijdt.

Asahi Pentax introduceert als 1e Quick Return spiegel in Asahiflex II.

Contaflex II, kb slr met ingebouwde belichtingsmeter, Contaflex 1e ter wereld met ingebouwde belichtingsmeter. Veel slr modellen met die naam.

1944

Robert Capa fotografeert D-Day (6 juni), de Geallieerde landingen in Normandië (Omaha Beach). Onder invloed van zeewater blijven van zijn films slechts 11 bruikbare opnamen over. Capa is na de oorlog mede-oprichter van Magnum Photo.

De Braziliaanse fotograaf en WPP-winnaar Sebastiao Salgado wordt geboren (8 februari).

1934

De kleinbeeldcassette voor 135 film komt op de markt waarna kleinbeeldfilm een grote vlucht neemt.

Canon introduceert eerste Japanse meetzoekercamera (Kwanon).

Agfa introduceert geheel metalen rolfilmcamera, de Billy Clack.

Zeiss Ikon introduceert tweede Contax als antwoord op Leica II uit 1932.

Zeiss Ikon brengt de Box Tengor (120 film, 4,5x6cm), erna volgen nog veel Tengor modellen.

De Belgische koning Albert I stort tijdens een alpinistische oefening bij Namen van een rots en komt om. Leopold III volgt hem op.

1924

Introductie Leica kleinbeeld camera op Leipziger Messe.

Fotograaf Paul Huf wordt geboren (14 maart).

Friedrich von Voigtländer (1846-1924), oud-directeur van de gelijknamige optische firma, overlijdt in Braunschweig.

1914

Na de moord in Sarajevo op aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk door Gavrilo Prinzip breekt de Eerste Wereldoorlog uit.

Oskar Barnack (Leitz) ontwikkelt eerste kleinbeeldcamera, de Ur-Leica.

De eerste dramatische speelfilm in kleur – the World, the Flesh and the Devil – wordt uitgebracht. Gemaakt in/op Kinemacolor.

1904

1894

Amerikaanse fotografe Margareth Bourke-White (1904-1971) geboren (14 juni).
In België wordt de voorloper van Gevaert opgericht.

Lancaster introduceert de Ladies Camera, een als handtasje vermomde camera voor dames.

1884

1874

George Eastman sticht de Eastman Dry Plate & Film Company (later Kodak).

Aletta Jacobs wordt als eerste vrouw toegelaten tot de HBS. Later wordt zij ook de eerste vrouwelijke student medicijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nogal overmoedig kondigt de regering de drooglegging van de toenmalige Zuiderzee aan. Het zou echter nog een halve eeuw duren voor daarmee daadwerkelijk een begin zou worden gemaakt.

De Duitse archeoloog Heinrich Schliemann legt in Mycene de resten van Troje bloot.

1864

Geboorte Frances Benjamin Johnston, Amerika’s 1e vrouwelijke fotojournalist. Kreeg haar 1e camera van huisvriend George Eastman.

1854

Op 14 januari verschijnt het eerste nummer van the British Journal of Photography, destijds echter nog onder de oorspronkelijke naam: the Liverpool Photographic Journal.

Gaspard Félix Tournachon, beter bekend onder zijn fotografennaam Félix Nadar, opent in Parijs een succesvolle portretstudio. Hij wordt beroemd als maker van de 1e luchtfoto vanuit een luchtballon.

A.J. Melhuish en J.B. Spencer krijgen patent op voorloper van rolfilm (22 mei).

Geboorte van George Eastman (grondlegger Kodak).

Disdéri introduceert de ‘cartes de visite’, kleine portretfotootjes die in series werden gemaakt.

London Stereoscope Company start verkoop (foto)stereokaarten.

De gebroeders Frederick en William Langenheim leggen met ‘the Solar Eclipse Sequence’ voor het eerst een zonsverduistering vast.

1844

Fox Talbot publiceert ‘Pencil of Nature’, een lofschrift op de kalotypie.

George Cundall geeft een praktische beschrijving van het kalotypie-proces die in Philosophical Magazine wordt gepubliceerd.

Sir David Brewster (Verenigd Koninkrijk, 1781-1868) ontwikkelt ‘lenticular stereoscope’ (met lensjes) en camera.

1837

Louis Jacques Mandé Daguerre vindt de daguerreotypie uit, waarmee voor het eerst foto’s konden worden ontwikkeld op grote schaal.

1834

Hercules Florence (1804-1879), een Frans/Braziliaanse schilder/fotograaf/uitvinder gebruikt voor het eerst het woord ‘photographie’. Vier jaar eerder dan de Brit John Frederick William Herschel (Verenigd Koninkrijk, 1792-1871) die ‘photography’ bedenkt.

William Henry Fox Talbot experimenteert met vastleggen van vluchtige beelden.

William Henry Fox Talbot (Verenigd Koninkrijk, 1800-1877) experimenteert in zijn huis nabij Lacock Abbey met chemisch fixeren van fotografische beelden.

Geboorte Camille Silvy (Frankrijk, 1834-1910). Wordt later Frans diplomaat in London. Ontwikkelt zich tot panorama-fotograaf. Gebruikt als één van de eerste de Thomas Ross ‘Suttons Patent Panoramic Lens’.

1826

Niépce maakt, samen met Louis Jacques Mandé Daguerre (Frankrijk, 1787-1851), de eerste bewaard gebleven foto ‘Uitzicht vanuit het raam in Le Gras’.

Niépce, Uitzicht vanuit het raam in Le Gras

1824

Joseph Nicéphore Niépce (Frankrijk, 1765-1833) maakt de eerste duurzame foto op een lithografische steen. Helaas gaat de opname bij latere experimenten verloren.

1814

De Nederlandsche Bank geeft de eerste bankbiljetten uit nadat men hiervoor octrooi heeft verkregen van koning Willem I.

Tijdens de Zesdaagse veldtocht brengt Napoleon Bonaparte (1769-1821) vier zware nederlagen toe aan het leger van de Pruisische generaal Blücher.

De Nederlandse regering voegt Staats-Vlaanderen toe aan de provincie Zeeland. Vanaf dat moment heet het gebied Zeeuws-Vlaanderen.

De 8e symphonie van Ludwig van Beethoven wordt in Wenen voor het eerst ten gehore gebracht.

De dichter/schrijver Nicolaas Beets wordt geboren (13 september).

1694

De filosoof Wilhelm Homberg beschrijft hoe sommige chemicaliën beelden donkerder kleuren. Een voorzichtige verwijzing van hetgeen veel later tot fotografie zou uitgroeien.

1604

De term ‘camera obscura’ wordt voor het eerst gebruikt door de Duitse wiskundige en astronoom Johannes Kepler in zijn boek ‘Ad Vitellionem Paralipomen’. In 1611 beschrijft hij in zijn boek ‘Dioptrice’ hoe het door een camera obscura geprojecteerde beeld kan worden verbeterd.

384 v C 

Aristoteles maakt melding van het principe van de Camera Obscura

Focus op Focus – een uitgebreide geschiedenis – Focus Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam