Niels Wenstedt: NVF Het fotomoment

Die ene fractie van een seconde waarin je al fotograferend wist: dit is hét beeld. Of dat moment waarop je op de juiste plek op de juiste tijd die foto der foto’s schoot. Ditmaal het fotomoment van fotojournalist en NVF-lid Niels Wenstedt.

0
Niels Wenstedt
(c) Niels Wenstedt

“Ik zag dit beeld voor me, wilde het graag maken en besloot een goede plek te vinden.”

Wie?
Niels Wenstedt (37) is zelfstandig fotojournalist. Hij werkte voorheen als fotojournalist voor onder andere het ANP; eerst in Argentinië en Zuid-Amerika, en uiteindelijk in Nederland. Momenteel werkt hij voor BSR Agency en als vaste fixer voor onder andere Der Spiegel en de Daily Mail in Nederland.
“Mijn interesse voor fotografie begon omdat mijn vader in de journalistiek werkte. Toen ik in groep 8 zat, hield ik een spreekbeurt over filmen, omdat ik graag cameraman wilde worden. Toen ik zestien was, werkte ik af en toe voor het Technisch Weekblad als fotograaf. In 2001 ben ik gestart op de foto-vakschool. Daarna werkte ik een tijdje in het familiebedrijf van mijn vader. Via Twitter kwam ik in contact met een correspondent van Trouw. Ik woonde toentertijd in Argentinië en we spraken af koffie te drinken. Uiteindelijk ben ik gaan werken als correspondent voor onder andere Trouw en voor RTL.
Het liefst laat ik mensen zien wat er in de wereld gebeurt. Ik kijk terug op wat emotionele – en belangrijke – onderwerpen die ik mocht vastleggen, zoals de vluchtelingen-crisis op Lesbos, de economische situatie in Venezuela, orkaan Irma op Sint-Maarten. Hoe meer ongeregeldheid, hoe scherper ik ben.”

Wat?
“Deze foto is gemaakt in 2017, tijdens de G20 in Hamburg, Duitsland. Hamburg is de meest linkse stad van Europa, dus dat zorgde voor veel onrust en rellen. Ik was al twee dagen in de buurt Schanzenviertel in Hamburg om de rellen in beeld te brengen, toen ik deze foto maakte. Voordat ik de foto maakte, zag ik demonstranten van het Zwarte Blok aan het rotzooien met een kliko. Aan de andere kant zag ik de ME zich voorbereiden op een charge. Normaal gesproken loop je als fotograaf dan weg of kies je een andere locatie, maar ik zag dit beeld voor me, wilde het graag maken en besloot een goede plek te vinden. Daar heb ik gewacht om deze foto te maken.

De ME kwam mijn kant op gerend. Ze renden vlak langs mij heen, ik kreeg nog een wapenstok tegen me aan. De demonstrant liet zich op haar knieën vallen en stak haar handen in de lucht. Die vrijdagnacht is er veel geplunderd in de stad. Er was veel geweld en brandstichting.
Zaterdagochtend liep ik door de stad. Het rook er nog steeds naar rook en overal lagen smeulende resten van barricades en resten van plunderpartijen. Supermarkten, cafeetjes, barretjes, elke winkel in de winkelstraat was geplunderd.
Zo’n ravage vergeet je nooit meer.”

Dit artikel over Niels Wenstedt is afkomstig uit Focusmagazine 1 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam