Waarom fotografen zo graag sportfoto’s maken

Sport is voor vele mensen een van de belangrijkste zaken van hun leven. Zowel topsport als breedtesport wordt wereldwijd door miljarden mensen uitgevoerd.

0
Er zijn echter meer sporten die mooi in beeld gebracht worden. Kijk maar naar snowboarden, in bijvoorbeeld de halfpipe, of bij de cross met vier boarders.

Voor fotografen is, naast foto’s maken van de natuur, sport zeer populair om vast te leggen. In dit artikel beschrijven we waarom fotografen zo graag sport fotograferen. Wat maakt het zo mooi, en welke sporten kiezen ze dan het liefst? Er zijn wereldwijd en in Nederland grote foto agency’s die sportfoto’s maken, en er worden prijzen weggegeven voor mooiste sportfoto’s.

De meest fotogenieke wintersporten
Het ligt misschien voor de hand, maar wintersporten lenen zich uitstekend voor de mooiste foto’s. Denk aan alle prachtige skiplaatjes, of de winterse afbeeldingen van een langlauf of biatlon wedstrijd. In wintersportlanden als Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk worden de mooiste afbeeldingen geschoten. Maar ook in Amerika worden de winterse omstandigheden graag in beeld gebracht.

De sport waar misschien wel de allermooiste foto’s van gemaakt worden, is echter schansspringen. De immense hoogte, de vliegende springers en de sneeuw, die meestal op de achtergrond te zien is, maken schansspringen dé fotosport bij uitstek.

Voetbal als fotosport
Het is misschien niet de eerste sport waar je aan denkt, maar omdat het wereldwijd de meest populaire sport is, leent voetbal zich ook uitstekend voor mooie foto’s. Op sociale media komen, als supporters gewoon naar het stadion mogen, elke wedstrijd honderden foto’s online. Grote agency’s, zoals in Nederland bijvoorbeeld Pro Shots, schieten ook iedere wedstrijd tientallen plaatjes voor websites en kranten om te gebruiken.

Niet alleen de voetballers zelf, maar ook voetbalstadions worden graag op de foto gezet. Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, is zo’n stadion. De club speelt, ondanks slechte voorspellingen, ook na de winterstop voor de overwinning in de Champions League. Bij FC Barcelona staat de Nederlandse trainer Ronald Koeman aan het roer.

Sportfoto's
Ook andere stadions worden met regelmaat prachtig op de foto gezet. Kijk maar naar de prachtige foto’s van San Siro in Milaan, de Allianz Arena in München en in Nederland de Amsterdam ArenA en de Rotterdamse Kuip.

Stanley Gontha is de oprichter van Pro Shots, de grootste agency van Nederland, die zich onder andere specialiseren in voetbalfoto’s. Hij maakte als fotograaf vele eindtoernooien mee en zorgt, samen met een grote groep freelance fotografen, voor foto’s van alle Nederlandse voetbalwedstrijden. Samen met internationale bureaus zorgt hij ook voor een grote dekking in de internationale competities en de internationale toernooien.

De meest fotogenieke zomersporten
In de zomer heb je geen sneeuw, maar ook bij zomersporten zijn prachtige voorbeelden te vinden van sporten die gefotografeerd kunnen worden.

Komen we toch weer even terug bij de bergen, want wielrennen in de bergen leent zich uitstekend voor mooie foto’s. De sport wordt ook vaak prachtig in beeld gebracht op televisie, met bijvoorbeeld helikopter of drones.

Sportfoto's
Nog meer sporten die prachtig in beeld te brengen zijn, zijn de sporten op het water. Windsurfen, waterskiën of golfsurfen, die leveren vaak de mooiste kiekjes op. Vooral het golfsurfen is een spectaculaire sport, met de gigantische golven en de surfers die verdwijnen in de branding van de zee.

De grote sportfoto agency’s
Er bestaan in de wereld een aantal grote bureaus die sportfoto’s maken. De grote online platforms zoals Getty Images en Stockphoto zijn natuurlijk bekend, maar ook grote persbureaus als Reuters zorgen voor grote hoeveelheden sportfoto’s.

In Nederland levert, naast de hierboven genoemde Pro Shots, ook het ANP foto’s aan voor kranten, tijdschriften en websites die hier een abonnement op nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam