Deborah Turbeville – Photocollage

0
Deborah Turbeville
Deborah Turbeville. Asser Levy Bathhouse, uit de serie Bathhouse, 1975 © Deborah Turbeville /MUUS Collection

Huis Marseille toont het eerste grote retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar Deborah Turbeville (1932-2013). Met haar dromerige en melancholische beelden gaf zij in de jaren 1970 en 1980 een nieuwe impuls aan de (mode)fotografie. Al vanaf haar vroegste werk uit de jaren 70 had ze een herkenbare stijl, met sepiatinten die haar zwart-witwerk kleuren, en gebruikte ze overbelichting en een soft focus die haar beelden versluieren. In haar werk poseren raadselachtige vrouwfiguren in publieke ruimtes en interieurs van monumentale gebouwen, of ze dolen door desolate winterlandschappen.

Deborah Turbeville
Deborah Turbeville Untitled, uit de serie Commedes Garçons, Passage Vivienne, Parijs, Frankrijk, Nov 1980 ©Deborah Turbeville /MUUS Collection

De beelden roepen een gedroomde wereld op, een tijd die niet nu is, en – in het geval van haar commerciële opdrachten – legt Turbeville de prioriteit bij het scheppen van een sfeer boven het verkopen van een merk. Naast het fotograferen experimenteerde ze in de doka en ging zij hiermee verder op de studiotafel, waar de afdrukken in stukken werden gescheurd, bekrast, verbrand of bedekt met tape. De tentoonstelling brengt ook een ruime selectie van haar authentieke collages samen. Hierin speldde Turbeville haar eigen foto’s met T-pins op bruin papier en arrangeerde ze contactafdrukken en aantekeningen als een soort storyboards. Bij de tentoonstelling is de gelijknamige publicatie verkrijgbaar (Thames & Hudson).

Deborah Turbeville –  Photocollage
t/m 16 juni
Huis Marseille
Keizersgracht 401, Amsterdam

Ook in Amsterdam te zien: Chantal Elisabeth Ariëns – Where are you

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam