Jitske Schols exposeert Shreds of Eve

Vanaf 21 januari exposeert fotograaf/kunstenaar Jitske Schols een nieuwe eenmalige serie 'Shreds of Eve' bij galerie Multiplemadé aan de Prinsengracht 615H in Amsterdam.

0
Jitkse Schols
© Jitske Schols

Shreds of Eve is een serie poëtische portretten die de fragmentatie van vrouwenverhalen in de geschiedenis benadrukt. Jitske Schols: ‘Iedereen die de geschiedenis bestudeert, leert over de samenhangende verhalen van vaders, zonen en echtgenoten. Maar van vrouwen kunnen we ons alleen een beeld vormen door wat flarden en slordig verspreide verhalen aan elkaar te rijgen.’ Door met eigen en gevonden beeldmateriaal, tekeningen en digitale schilderijen, stukje voor stukje nieuwe portretten van vrouwen te creëren, zegt Schols de kijker te willen stimuleren om de geschiedenis te heroverwegen en toekomstige verhalen te vertellen vanuit een gelijkwaardig perspectief.
 
Jitske Schols werkt met verschillende media, waaronder fotografie, schilderen, tekenen, collages en afdrukken. Haar belangrijkste focus is portretfotografie. In 2017 won ze de belangrijke Dutch National Portrait Prize. De kunstenares is gefascineerd door het verstrijken van tijd en wat het doet met mensen, dingen of geschiedenissen. In haar kunstwerken richt Schols zich vaak op onvertelde of vergeten vrouwenverhalen, waarbij ze hun geschiedenis terugbrengt naar het heden. Herinneringen en verbeelding spelen een belangrijke rol. De materialen en processen die ze gebruikt, verwijzen regelmatig naar de thema’s in haar werk.
 
Tijdens de lockdown is galerie Multiplemadé op afspraak te bezoeken.

Jitkse Schols
© Jitske Schols
Shreds of Eve © Jitske Schols

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam