Galerie Caroline O’Breen: Maarten van Schaik en Jitske Schols

0
Galerie Caroline O’Breen
Foto: Jitske Schols

In Galerie Caroline O’Breen kun je deze week voor het laatst de duotentoonstelling van Maarten van Schaik en Jitske Schols bekijken.

Bij beide kunstenaars speelt herinnering en een intuïtieve benadering van hun fotografie een belangrijke rol. Maarten van Schaik richt zich daarbij meer op het idee van anonimiteit, verlatenheid en overgave, die tot uiting komt in zijn vervreemdende beelden. Jitske Schols tracht een gevoel van dualiteit te vangen dat zij heeft ervaren terwijl zij reflecteerde op haar jeugd.

Galerie Caroline O’Breen
Foto: Maarten van Schaik
Galerie Caroline O’Breen
Foto: Maarten van Schaik

Maarten van Schaik zoekt naar wonderlijke en raadselachtige beelden, die samen een onverklaarbaar filmisch verhaal vormen. In zijn serie Anonymous Contacts combineert hij nieuwe foto’s met beelden uit zijn archief. Op deze manier onderzoekt hij de raakvlakken binnen zijn oeuvre. Het viel hem op dat stilte, anonimiteit en afzondering steeds terugkerende thema’s in zijn werk zijn. De kleuren die hij gebruikt dragen daar aan bij: ze zijn levendig, maar brengen tegelijkertijd een verstilling en vervreemdend gevoel met zich mee.

Voor de serie Songs for soprano, etitude #1 maakte Jitske Schols een denkbeeldige reis terug naar de negentiende eeuw. Ze bezocht landgoed Ewijckshoeve in Lage Vuursche, de plek waar zij als kind is opgegroeid.

Galerie Caroline O’Breen
Foto: Jitske Schols

Ze beleefde hier een gelukkige en onbezorgde jeugd midden in de natuur, onbewust van het feit dat dezelfde plek het decor vormde van een groot drama dat zich daar een eeuw eerder had afgespeeld. Het werk van Jitske Schols bestaat voornamelijk uit portretten en landschappen, vaak in een herkenbare zwart-wit stijl en gekenmerkt door een scherp contrast.

t/m 22 juli
Galerie Caroline O’Breen
Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam