Judith Minks zoekt literaire liftscènes

De Friese fotograaf Judith Minks is op zoek naar literaire liftscènes. Gebeurtenissen uit romans en verhalen die zich in of rond een lift afspelen. Ze wil deze momenten gebruiken als inspiratie voor haar nieuwe project Scenes by the elevator.

0
Judith Minks
Hotel Room © Judith Minks

Judith Minks doet een beroep op leesclubs en lezend publiek om haar aan voorbeelden van liftscènes te helpen. Het is niet de eerste keer dat zij een beroep doet op anderen voor haar fotoprojecten. Voor Freckles – waarmee ze internationaal in de prijzen viel – zocht ze mensen met sproeten. Haar zoektocht leverde 150 portretten op, waarvan er 60 zijn opgenomen in het kunstboek Freckles, dat zij in eigen beheer uitbracht.

Scenes by the elevator zal bestaan uit tien tot twaalf foto’s waarin de lift van een hotel de centrale plek is waar mensen elkaar treffen. Voor veel mensen gaat het om herkenbare situaties, maar om voldoende variatie aan te brengen hoopt ze op literaire inspiratie. In haar studio heeft zij een opstelling gebouwd van een hotellobby met twee liften. Uit de inzendingen zal ze een keuze maken van scènes die ze vervolgens tot in het kleinste detail nabouwt. De inzenders die zo’n inspirerende situatie hebben ingestuurd, maken kans op een gesigneerde fine art print van de betreffende foto.

Moments in Time © Judith Minks

Judith Minks studeerde in 2015 cum laude af aan de Fotoacademie. Ze maakte eerder series, waarvoor ze complete scènes nabouwde. Moments in time verwees naar gebeurtenissen uit haar jeugd. In Hotel Room liet ze zien wat zich zoal in een hotelkamer kan afspelen. Ook met beelden uit deze serie viel ze in de prijzen op internationale fotowedstrijden. ,,De decors in mijn series zijn allemaal passend en waarheidsgetrouw. De sfeer en de inrichting van Moments in time past volledig bij het moment en de tijd waarin het allemaal gebeurde. Voor de serie Hotel Room heb ik alle materialen bij elkaar gezocht om een echte hotelkamer te bouwen. Er is geen twijfel over mogelijk dat het een echte hotelkamer is.’’

,,Voor ieder decor zoek ik alle spullen zorgvuldig bij elkaar. Ik ga naar kringloopwinkels, gewone winkels en stel iedereen de brutale vraag of ik iets voor langere tijd mag lenen. En dat mag bijna altijd! Vooraf denk ik alles tot in de kleinste details uit. Van de plek waar de props en modellen komen te staan tot het licht, niets laat ik aan het toeval over. Als alles staat, begin ik pas met fotograferen. Die voorbereiding neemt de meeste tijd, maar dat betekent wel dat de opname vaak binnen een dag klaar is.”

Voor meer informatie: www.judithminks.nl

Judith Minks
Freckles, Sera © Judith Minks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam