Binnenkort: Stephan Vanfleteren: Engelen van de Zee

0
Noah, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, België, 2016 © Stephan Vanfleteren

Het Scheepvaartmuseum toont dit najaar in samenwerking met de Dutch National Portrait Gallery de tentoonstelling Engelen van de Zee van fotograaf Stephan Vanfleteren.

Engelen van de Zee bestaat uit een serie aangrijpende portretten van jongens tussen de zes en zestien jaar van maritiem opleidingsinstituut Koninklijk Werk IBIS in het Belgische Bredene. Stephan Vanfleteren portretteerde kinderen uit complexe gezinssituaties in hun traditionele matrozenpak: de ‘engelen van de zee’. Op internaat IBIS vinden zij een veilige thuishaven; het biedt hen een onderkomen, zorg en, bovenal, een toekomst.

Het zijn kinderen voor wie het leven nog moet beginnen. Enkelen van hen zijn stoere pubers en staren krachtig in de lens. Anderen ogen wat onzeker en moeten nog in hun grote jas groeien. De indringende portretten van Vanfleteren worden afgewisseld met historische beelden van het internaat van de afgelopen honderd jaar. Het geeft een inkijkje in de besloten en veilige wereld van de jongens, hun nieuwe ‘thuis’ en hun nieuwe identiteit als matroos.

Sean, Koninklijk Werk IBIS, Bredene, België, 2016 © Stephan Vanfleteren

Het is voor het eerst dat de gehele portretreeks samen met historisch foto- en filmmateriaal van IBIS in Nederland wordt getoond. 

Stephan Vanfleteren – Engelen van de Zee
18 sep t/m 5 apr 2021
Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam