De favoriete Madonna tijdschriftencovers van Giorgio

In december 2019 bracht Focus de 'Popfocus' uit, met gasthoofdredacteur William Rutten. Voor dit nummer, geheel geweid aan popfotografie, maakten we maar liefst acht verschillende covers, waaronder een van Madonna. We kregen hierna diverse nabestellingen van buitenlandse Madonnafans. Een ervan was Giorgio, die vertelde maar liefst ruim drieduizend tijdschriften met een Madonnacover te bezitten. Onze nieuwsgierigheid was gewekt.

0
Harper's Bazaar - VS, februari 1999. Foto: © Patrick Demarchelier

Giorgio, kun je iets over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Giorgio, ik ben 44 jaar en woon in Milaan. Ik houd van reizen en zie mezelf meer als een wereldburger. Ik ben een LGBT rights activisten droom van een samenleving waarin iedereen gelijk is. Van kinds af aan zie ik mijn leven als een soort musical. Dat is de reden waarom ik altijd onder de indruk ben geweest van sterke, kleurrijke, vrouwelijke artiesten als Grace Jones, Frida Kahlo, Amanda Lear, Marlene Dietrich, Esther Williams en Wonder Woman, maar bovenal, The Queen of Pop: Madonna Louise Veronica Ciccone.”

Ben je altijd Madonna fan geweest of sinds een specifiek album? 
“Ik ben altijd fan geweest, al sinds de beginjaren. Ik ging toen nog naar de lagere school en Like a Virgin hoorde je letterlijk overal! In 1986 kreeg ik van mijn ouders als kerstcadeau een stereo-installatie met daarbij het album True Blue. Ik was erg blij met de stereo, maar ik kon mijn ogen niet afhouden van de albumhoes. Ik was er helemaal ondersteboven van. Een werkelijk prachtig beeld van de geniale fotograaf Herb Ritts, dat een van de meest populaire foto’s uit haar hele carrière zou worden. Vanaf het moment dat ik het album met het volume voluit in mijn tienerkamer draaide, werd haar muziek de soundtrack van mijn leven.”

Giorgio

Wat vind je zo goed aan haar? 
“Madonna was voor mij de allereerste vrouw in de muziekindustrie die een beeld van controle, gedrevenheid en felle onafhankelijkheid liet zien. Ik houd van haar volharding, haar humor, haar voortdurende omarming van frisse, nieuwe geluiden en ideeën. Ik vind het geweldig dat ze blijft opkomen voor vrouwen en het is fantastisch hoe ze de LGBT-gemeenschap en alle mensen in de marges steunt, en sociale barrières wegneemt. Madonna is een echte pionier in het koppelen van haar imago aan haar muziek. Ze heeft de muziekvideo altijd gebruikt om haar ideeën en haar kunst mee uit te drukken. Ze heeft hiermee het popsterrendom opnieuw gedefinieerd.”

Verzamel je naast tijdschriften ook andere Madonna spullen? 
“Ik probeer alles van haar te verzamelen. Vooral officiële items: vinyl, singles, cd’s, boeken en merchandise, maar mijn echte passie heeft altijd bij de publicaties gelegen. Ik ben al van kinds af aan een gepassioneerd verzamelaar van tijdschriften, en de hoeveelheid tijdschriften waar Madonna in staat, vooral ook op de cover, zijn legio. Ik houd ervan om een tijdschrift vast te houden, er doorheen te bladeren en te verdwalen in het verhaal dat elke foto vertelt.”

We hebben je gevraagd om vijf favoriete Madonnacovers te kiezen, waarom heb je voor deze covers gekozen?
“Alle vijf covers vertegenwoordigen een bepaalde periode met een specifiek imago. Dankzij haar samenwerkingen met beroemde fotografen (met sommigen bouwde ze een zeer diepe en hechte vriendschap op) slaagde ze erin om zulke krachtige covers en iconische beelden te creëren die de hedendaagse samenleving goed vertegenwoordigen. Madonna gebruikte haar imago om het modeconcept op een avant-gardistische manier opnieuw te definiëren, en hield hierbij altijd haar politieke ideeën in gedachten. Sindsdien werd ze voor velen, en voor veel generaties die nog zouden komen, een inspiratie, door ze kracht en hoop te geven. Naast de vijf covers heb ik nog twee speciale vermeldingen toegevoegd; haar allereerste en haar nieuwste cover. Niet alleen omdat het hele mooie foto’s zijn, maar ook vanwege hun belang in haar carrière!”

Wat vind je eigenlijk van de Madonnacover van Focus?
“Ik was meteen dol op de cover van Focus omdat deze met één opname perfect de kleur, de kracht, de positiviteit van de muziek en het geluid van de jaren tachtig laat zien. Ik waardeerde ook de hoge resolutie van de gekozen foto, want de laatste tijd gebruiken veel tijdschriften afbeeldingen van lage kwaliteit, meestal van internet.”

www.instagram.com/superpop
www.superpop.lgbt/

Speciale vermelding- Island – VS (New York City Area) 1 oktober 1983. Foto: © Curtis Knapp 
“Het oktobernummer uit 1983, van het in East Village gevestigde modetijdschrift Island; een uiterst zeldzame en gewilde uitgave. Dit wordt beschouwd als Madonna’s eerste cover ooit. De shoot vond plaats in 1983, rond de tijd van haar eerste albumrelease, in het appartement van fotograaf Curtis Knapp, een paar straten verwijderd van waar ze destijds woonde. Helaas zijn door diverse verhuizingen van Curtis veel van de originele negatieven en foto’s kwijtgeraakt of verloren gegaan, maar de laatste jaren duiken er weer beelden op als tijdschrift- en boekomslagen. Helaas was het tijdschrift alleen verkrijgbaar rondom Manhattan in New York en had het een heel kleine oplage. De uitgave verschijnt maar zelden op eBay en verkoopt dan altijd voor meer dan $ 1500,- en soms zelfs meer dan $ 2500,-. Daarom is dit de meest zeldzame, en dure Madonna cover ooit!”

01 iD – Verenigd Koninkrijk, maart/ april 1984. Foto: © Mark Lebon
i-D Magazinebegon in 1980 als louter fanzine, maar kreeg vrijwel onmiddellijk erkenning door haar geavanceerde gebruik van fotografie en typografie. Redacteur Terry Jones bedacht de specifieke stijl van modefotografie; medewerkers hielden trendy mensen aan op straat en fotografeerden ze vervolgens van top tot teen. In 1984 was het covermodel de inmiddels al bekend wordende muzikale artiest Madonna, die zich voordeed als een jonge Boy George. Dit was haar eerste commerciële tijdschriftcover ooit.”

02 Vanity Fair – Verenigde Staten, december 1986. Foto: © Herb Ritts
“Madonna heeft haar eerste Vanity Fair-cover met een geweldige foto van Herb Ritts en het is het begin van een geweldige liefdesaffaire met het tijdschrift. Inmiddels heeft Vanity Fair vele covers aan haar gewijd. In 1986 was Herb Ritts min of meer Madonna’s officiële fotograaf geworden. Hij heeft haar schoonheid met meer consistentie vastgelegd dan alle anderen met wie ze heeft samengewerkt.”

Madonna

03 Vogue Italia – Italië, februari 1991. Foto: © Steven Meisel
“Madonna op de cover van het prestigieuze Italiaanse Vogue. Het is een foto uit een fotoshoot met Steven Meisel getiteld Madonna Like Marilyn, waarmee ze geschiedenis zou maken. Een van de allerbeste foto’s die ooit van Madonna zijn gemaakt, komt uit deze shoot – Madonna poseert als Marilyn, maar met een veel agressievere houding, verstrooid een van haar blote borsten strelend, terwijl ze een sigaret tussen haar lippen klemt. Ze zag er nooit sexier, moderner, of meer transgender uit.”

04 Harper’s Bazaar – VS, februari 1999. Foto: © Patrick Demarchelier
“Dit is de Gheisha-look uit de Everything Really Mattersvideo. Dit is Madonna’s vierde cover voor Harper’s Bazaar.”

05 L’Uomo Vogue – Italië, mei-juni 2014. Foto: © Tom Munro
“Deze fotoserie in het Italiaanse tijdschrift L’Uomo Vogueviert niet alleen de grootste popicoon van onze tijd, maar ook een van de meest geëngageerde in de strijd voor mensenrechten, zoals blijkt uit haar frequente openbare verklaringen, haar humanitaire werk in Malawi en de projecten Secretprojectrevolutionen Art For Freedom. Secretprojectrevolution is een korte film in samenwerking met Steven Klein. Het roept op tot een ‘Liefdesrevolutie […] een revolutie van onafhankelijk denken, van je eigen mening hebben en er niets om geven van wat mensen zeggen’. De film heeft een autobiografische inslag en weerspiegelt de vele gevechten tegen stereotypen die Madonna in haar leven heeft gevochten.”

Madonna

Speciale vermelding – British Vogue – Engeland, juni 2019.
Foto: © Mert Alas & Marcus Piggott
“Madonna werd, als illustratie bij een interview door Decca Aitkenhead, gefotografeerd in een serie geïnspireerd op vooraanstaande feministen uit het midden van de twintigste eeuw.  Hoofdredacteur Edward Enniful vertelt in een artikel op vogue.co.uk: ‘Zoals de meesten van jullie blijf ik gefascineerd door Madonna, de stijlkameleon. Het gaat nooit alleen om haar uiterlijk – het gaat om haar toewijding. Ze transformeert echt in elk van haar reïncarnaties, zelfs als de camera’s uitstaan: van Engelse aristocrate, hiphopdiva, countrygirl, Evita, Marilyn, zakenvrouw, tot disco yogi, ze heeft het allemaal gedaan. Met haar inmiddels veertiende studioalbum spreekt ze ook een hele nieuwe generatie aan. Op typisch onbeschaamde vorm vertelt ze aan interviewer Decca Aitkenhead: ‘Ik hoop dat ze het waarderen.’ Dit is haar meest recente officiële tijdschriftcover.”

De speciale Popfocus is tijdelijk gratis te downloaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam