Anaïs López: The Migrant, een vogel op de vlucht

De Migrant is het verhaal van een vogeltje met een geel snaveltje en hoge, gele pootjes. Het begon in 2012, toen fotograaf Anaïs López in Singapore was. Ze kon niet slapen en werd wakker gehouden door een vreselijk gekrijs, van een vogeltje. Het geluid was lelijk en het fascineerde haar. Ze had ooit geleerd dat ook vogels iets te vertellen hebben en ze werd nieuwsgierig. Ze besloot het vogeltje te volgen. Naar buiten, de straat op en het bleek de start van een nieuw project. Aan de hand van video, foto’s en een boek neemt Anaïs je mee in een bijzonder verhaal met een kop en een staart. beeld: Anaïs López

0

Anaïs López zou een week in Singapore blijven en op de eerste dag zag en hoorde ze dit vogeltje, de Javaanse Mynah. “Ik kon niet slapen en toen hij echt begon te schreeuwen, ben ik achter hem aan gegaan. De eerste beelden in het boek zijn ook echt de eerste beelden die ik toen heb gemaakt, op het zebrapad. Ik vond het allemaal heel gek, maar op dat moment zat mijn hoofd helemaal vol met de presentatie die ik moest houden die week, dus had ik er geen aandacht meer aan geschonken.

Na een week ging ik weer naar huis en las ik een krantenartikel over de Javaanse Mynah waarin stond dat er valken waren ingezet om deze vogel weg te jagen. Het fascineerde mij zo, dat ik er vanaf dat moment alles over wilde weten. Op mijn computer ben ik gaan zoeken wat er allemaal over de Mynah te vinden was, en op die manier ben ik erin gedoken. Hij bleek een enorm rotleven te hebben gehad.”

Mynah
Mynah in beweging

Stemgeluid

“De Mynah is een van oorsprong Indonesisch vogeltje met een prachtig mooi stemgeluid. Juist vanwege zijn bijzondere stemgeluid is hij meegenomen naar Engeland, maar kreeg daar, zo gaat het verhaal, na verloop van tijd enorme heimwee. De Mynah kwam in een depressie en raakte zijn talent en mooie stem kwijt. Hij kon alleen nog maar krijsen. De buren begonnen last te krijgen van zijn gekrijs en dienden een klacht in.

Zo werd het een heuse rechtszaak die eindigde in een boete voor zijn eigenaar, voor de overlast die de vogel veroorzaakte. Zijn eigenaar verkocht de vogel en deze reisde met zijn nieuwe eigenaar mee naar Singapore. Daar moet de Mynah erg zijn best doen om boven het geluid van de grote stad uit te komen en zijn gekrijs wordt alleen maar nog harder. De mensen begonnen hem steeds meer te haten om zijn geluid.”

Mynah zagwedstrijd
Zangwedstrijd
Gun Club
Gun Club mannen

Migranten

“Ik ben gedurende vijf jaar elk jaar een maand terug geweest naar Singapore om materiaal te verzamelen en om de Mynah te zoeken en te volgen om te zien wat er met hem ging gebeuren. Er wordt nog steeds op hem gejaagd door de Singapore Gun Club. Met hen ben ik een paar dagen mee geweest, dat is alle­maal te zien in de app. Alle mensen die het in verhaal en in de artikelen voorkomen heb ik echt ontmoet.”

Gedurende het project werd het Anaïs duidelijk dat het verhaal van de Mynah het verhaal is van alle migranten. Ook haar schoonmoeder, een Spaanse migrant, herkende zich er in. ‘Dat ben ik’ zei ze, nadat ze het verhaal had gelezen.
Hiermee is het verhaal een actueel verhaal over hoe de mensheid met dieren omgaat, en een metafoor van hoe wij met elkaar omgaan.

mynah in Singapore
Singapore
Mynah in Myanmar
Myanmar

multimediaproject

De Migrant is een veelomvattend multimediaproject. Bij Anaïs begint een project altijd als haar iets opvalt dat gek is en ze het gevoel heeft dat ze er iets mee moet. Ze werkt altijd impulsief en luistert goed naar haar eigen gevoel. “Ik ga op onderzoek uit en bijt mij erin vast. Soms duurt het wel vijf jaar voor er iets uitkomt. Onderweg vragen veel mensen mij wat ik dan aan het doen ben en waarom het zo interessant is, maar ik kan in dat stadium moeilijk aan anderen uitleggen waarom het voor mij zo belangrijk is.

Mensen zijn verbaasd dat ik zo veel tijd, energie en geld besteed aan een project waarvan ik het verloop en zeker het einde nog niet kan overzien. Ik begin ergens aan en heb een idee in mijn hoofd. Na verloop van tijd vormt zich een verhaal en een plan en dan pas ga ik schrijven en kan ik eventueel andere mensen geïnteresseerd krijgen.

Ik werk nooit alleen aan een project. Zodra ik het verhaal een beetje heb uitge­dacht zoek ik heel goede mensen die mij erbij kunnen helpen. Voor dit project heb ik onder andere nauw samengewerkt met Prospektor Eefje Blankevoort (producent), Thomas Vroege (film editor) en Teun van der Heijden (vormgever van het boek). Ik vind dat je niet altijd alles zelf hoeft te kunnen.”

Myunah stripverhaal
Mynah stripverhaal
mynah
Mynah op het zebrapad

App

De interactieve app is te zien op migrant.nu. De app was genomineerd voor een Gouden Kalf. Anaïs geeft performances, waarbij ze het verhaal vertelt vanaf het podium, aan de hand van het boek. Voor dit boek kon je intekenen om het te lenen, maar er waren maar drie exemplaren van. Uiteindelijk was de wachtlijst zo lang, dat Anaïs besloten heeft het boek in productie te nemen. En daar is toch ook nog wel wat handwerk aan te pas gekomen. De zeefdrukken zijn handgemaakt en de pop-ups zijn met de hand gemaakt en ingeplakt.

Prijzen

Met The Migrant heeft Anaïs inmiddels een Zilveren Camera prijs gewonnen in de categorie best storytelling project of 2018. Ook is het boek The Migrant geplaatst op de lijst van de 33 Best Verzorgde Boeken.
Het heeft een bronzen medaille gekregen bij de aansluitende internationale jurering van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig.
Inmiddels is haar project aangekocht voor de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Het boek De Migrant.
Met foto’s, stills, tekeningen en een handgemaakte pop-up. Uitgave in eigen beheer in een gelimiteerde oplage van 450 stuks.
Prijs: € 89,- (exclusief verzendkosten)
Het boek is te bestellen door een mail te sturen naar postanais@gmail.com.

migrant.nu
anaislopez.nl

migrant
Boek The Migrant
pop up

Het artikel is ook te lezen in Focus 10-2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam