Photoshop voor iPad

Een jaar na de eerste aankondiging heeft Adobe nu een iPad-versie van Photoshop uitgebracht. De app is volledig compatibel met de psd-bestanden van Photoshop, inclusief lagen en maskers, en biedt gereedschappen die aangepast zijn voor aanraakbediening. Kan deze app de desktopversie vervangen?

0
Photoshop
Bestaande psd-bestanden, inclusief lagen en laagmaskers, openen zonder probleem.

Photoshop voor iPad is niet de eerste poging van Adobe om haar vlaggen-schip naar een tabletplatform te brengen. In 2012 kregen we al Photoshop Touch, een flauw aftreksel van Photoshop met een afwijkende gebruikersinterface. Photoshop Touch ondersteunde wel lagen (maximaal 16) maar geen laagmaskers. De grootste beperking was dat de bestands-grootte beperkt was tot 1600 x 1600 pixels. Leuk voor een snelle bewerking voor een webpagina of social media, maar niet geschikt voor serieus werk. Met Photoshop voor iPad zijn die beperkingen verdwenen.

Photoshop voor iPad is een onderdeel van Adobe Creative Cloud en als zodanig uitsluitend met een abonnement te gebruiken. De voordeligste formule is het Fotografielidmaatschap (Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop en 20 GB cloudopslag) voor € 12,09 per maand. Daarmee is Photoshop voor iPad duurder dan andere beeldbewerkers voor iPad zoals Affinity Photo of Pixelmator, maar met zo’n abonnement – en misschien heb je het al – krijg je natuurlijk ook toegang tot de desktop-apps.

Vertrouwde omgeving

De interface van Photoshop voor iPad voelt vertrouwd aan. In de linkerkolom vind je gereedschappen als de selectietools, penselen, het kloonstempel en tekstgereedschappen. Aan de rechterzijde zie je het lagen-venster.

De app opent bestaande psd-bestanden die je in Adobe Creative Cloud hebt bewaard. Je kunt ook afbeeldingen van de camerarol van een iPad openen of een foto maken met behulp van de ingebouwde camera. Raw-bestanden importeren kan echter niet, hiervoor is een omweg langs Lightroom op iPad nodig. Ook op een al wat oudere iPad Air openden zware psd-bestanden meestal zonder probleem, maar af en toe liep de app vast en moest ik deze herstarten.

Bewerkte bestanden kun je ook weer opslaan in Adobe Creative Cloud, of expor­teren als psd, png, jpeg of tiff met diverse kwaliteitsopties. De tool Quick Snapshot maakt een jpeg-bestand dat je via de Share-opties van iOS kunt mailen, of naar een cloud-service zoals iCloud of Dropbox kunt sturen.

Photoshop

Beperkte mogelijkheden

Lagen in bestaande psd-bestanden blijven bewaard, en je kunt nieuwe lagen toevoegen en de eigenschappen ervan instellen. Er zijn ook aanpassingslagen (Clipped Ad-justment Layers) voor Helderheid/Contrast, Monochroom, Kleurbalans, Belichting, Kleur/Verzadiging, Helderheid en Niveaus. Voor elke laag kun je de overvloeimodus (Blending options) kiezen en een laagmasker maken. Bij het maskeren komt al een beperking aan het licht. Het is moeilijk om een deel van een afbeelding te selecteren, omdat de selectietools niet fijn genoeg zijn.

Adobe heeft al aangekondigd dat in updates steeds meer A.I. oftewel kunstmatige intelligentie gebruikt zal worden om selecties te maken. Bij de laageigenschappen is voorzien dat er Effecten en Slimme Filters komen, maar deze ontbreken nog in versie 1.0.

Sommige andere tools vallen ook tegen.
De tekstondersteuning is uiterst karig: je kunt een lettertype, de tekengrootte en uitlijning kiezen, maar daar houdt het op. De zo vaak gebruikte tools Tegenhouden en Doordrukken schitteren door afwezigheid.

Conclusie

Photoshop op iPad is een veelbelovend product. Het is verrassend hoe naadloos Photoshop-bestanden met behoud van lagen probleemloos openen op een iPad. De gereedschappen in deze versie volstaan echter niet om de computerversie nu al te vervangen. Voorlopig is de app wel geschikt om psd-bestanden die je in de desktopversie gemaakt hebt onderweg te bekijken, maar minder om uitgebreide edits te maken.

Doe die desktop of laptop daarom nog maar niet de deur uit.

Adobe Photoshop

Lees hier tips hoe je een monitor kiest voor beeldbewerking

Bijsnijden en bewerken van foto’s. Mag dat? Lees het hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam