Bericht uit Zuid-Afrika #9

Frank Trimbos woont en werkt in Johannesburg, Zuid-Afrika. Hij werkt als fotograaf onder andere voor een lokale krant. Hij bemant voor een jaar onze post van buitenlandcorrespondent en schrijft voor ons zijn blog: Bericht uit Zuid-Afrika. Foto's: Frank Trimbos

0
Bericht uit Zuid-Afrika #9

Boerenmarkten in Zuid-Afrika

De boerenmarkt is een onafscheidelijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse plattelandscultuur en is hier erg populair. Het een handige plek om eigengemaakte spullen of zelfverbouwde groenten te verkopen. Aan variëteit is er geen gebrek; zelfgemaakte jams, ingeblikte groenten, vers fruit, biltong (gedroogd vlees), snuisterijen, huisgestookte gin, schilderijen, zelfgebakken brownies en taarten, Indiaase curries, vlees, kleding, tweedehandsartikelen… van alles is er te vinden. Dit is Bericht uit Zuid-Afrika #9.

Bericht uit Zuid-Afrika #9

Voor de boeren zelf zijn boerenmarkten een belangrijke plek om te socialiseren. Zij wonen vaak afgelegen op grote, uitgestrekte erven, waar ze vaak geen andere mensen zien dan de familie. Na dagen of soms zelfs weken van sociaal isolement is het voor de boeren heel fijn om naar een boerenmarkt te gaan, om samen te komen en bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje; hun boodschappen te doen, samen op een groot scherm naar een rugbywedstrijd te kijken of een dansje te wagen op een geïmproviseerde dansvloer (sokkie sokkie, een vorm van vrije stijldans, is erg populair onder de Zuid-Afrikaanse boeren).

Bericht uit Zuid-Afrika #9

Eigenlijk is het al lang niet meer een boeren-markt te noemen, want mensen uit alle lagen van de bevolking komen er op af om rond te kijken, eten te proeven, een drankje te drinken, kortom: er een gezellig middagje uit van te maken.

De markten zijn de laatste jaren uitgegroeid tot ware evenementen; soms zelfs compleet met livemuziek en autodemonstraties of een kermis. Een kermis is nog steeds iets speciaals in Zuid-Afrika en wordt daarom met veel enthousiasme door jong en oud bezocht. Er zijn hier geen kermisexploitanten zoals we die in Nederland kennen; vaak zijn het boeren die een kermisattractie gekocht hebben en de attractie opzetten wanneer er een lokale markt wordt georganiseerd. De rest van de tijd wordt de attractie gestald op het boerenerf, tot het weer gebruikt kan worden voor een evenement.

Bericht uit Zuid-Afrika #9

Ook zijn boerenmarkten een plek om talent te laten zien: lokale bands of zangers en zangeressen worden gepromoot, beginnende kunstenaars verkopen hun schilderijen en beelden en soms vinden er zelfs missverkiezingen plaats.

Groeiende populariteit

De groeiende populariteit van de boerenmarkt betekent niet alleen dat ze steeds vaker en grootser worden opgezet; soms wordt er zelfs entree gevraagd om een markt te mogen betreden. Veel markten zijn ook van een tijdelijke naar een meer permanente structuur gegaan. De kraampjes hebben dan een vaste structuur en hoeven niet steeds op-en afgebouwd te worden, maar blijven staan tot de volgende markt zich aandoet.

Dit komt vaak voor bij wekelijkse markten die veel bezoekers trekken. De verkopers kunnen dan een marktkraam huren en hebben vaak hun vaste standplaats. En die investering brengt ook wat op want de afzet is groot voor de marktverkopers. Zuid-Afrikaanse markten kennen bijvoorbeeld de grootste afname van traditionele goederen zoals beeldjes, kleding en sieraden van het hele continent.

Bericht uit Zuid-Afrika #9

De boerenmarkt is een plek waar de verschillende werelden, smaken en mensen uit de Zuid-Afrikaanse samenleving bij elkaar kunnen komen: een culturele ontmoetingsplaats.

www.trimbosphoto.com

Bericht uit Zuid-Afrika #7
Bericht uit Zuid-Afrika #8
Bericht uit Zuid-Afrika #9

Bericht uit Zuid-Afrika #9
Children are having great fun at a local county fair in Vereeniging, South Africa
Bericht uit Zuid-Afrika #9
Bericht uit Zuid-Afrika #9
Bericht uit Zuid-Afrika #9
Bericht uit Zuid-Afrika #9
Bericht uit Zuid-Afrika #9
Two boys just got wooden rifles and are making the county fair their own personal hunting grounds..
Bericht uit Zuid-Afrika #9

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam