Frank Doorhof: één back-up is geen back-up!

Frank Doorhof is een Nederlandse fotograaf die internationaal bekend is door zijn aansprekende reis-, straat- en modelfotografie. Naast het fotograferen in de studio werkt Frank over de hele wereld, of het nu bloedhete locaties in Dubai of ijskoude vlaktes in Finland betreft. Welke apparatuur neemt hij mee op zijn avontuurlijke reizen?

0

De passie voor fotografie heeft Frank van zowel zijn ouders als zijn groot­ouders geërfd, ze waren alle bezeten van de fotografie. Omdat Frank samen met zijn vrouw meer dan twintig jaar een com­puterwinkel had, heeft hij ook het nodige verstand van hardware, en dat is zeker handig voor een fotograaf die in barre omstandigheden werkt.
Op de vraag wat Frank meeneemt op locatie antwoordt hij: “Wat camera betreft tegen­woordig de Sony A7R IV. Ik vind het een van de meest veelzijdige, krachtige systeemca­mera’s die je kunt kopen. Daarnaast gebruik ik soms een DJI Mavic 2 Pro drone en een 360-gradencamera van Huawei.”
Veel fotografen nemen hun volledig arsenaal aan lenzen mee, maar Frank heeft door­gaans voldoende aan drie. “Ik gebruik de 12-24mm en de 70-400mm. Daarnaast neem ik een 24-70mm of 24-240mm mee. De ene lens is lichtsterker maar de ander zorgt voor meer gemoedsrust dankzij zijn enorme zoombereik.”

Opslag
Op de vraag of Frank altijd zijn laptop meeneemt op locatie shoots antwoordt hij: “Tot vorig jaar nam ik altijd een krachtige laptop mee zodat ik mijn foto’s snel kon bewerken. Maar tijden veranderen: ik heb de laptop ingewisseld voor een iPad Pro, krachtig genoeg om mijn foto’s ter plaatse te bewerken.” Over geheugenkaarten geeft Frank deze tips: “Kies een betrouwbaar merk en gebruik kaartjes met een capaciteit van maximaal 64 GB. Zo spreid je het risico als er iets fout loopt. Gebruik altijd snelle kaartjes want je wilt niet dat je geheugenkaart de bottle­neck is.”
Frank heeft ook een uitgesproken mening over het gebruik van harde schijven. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te investeren in betrouwbare en snelle schijven. Goedkoop is meestal duurkoop, en als fotograaf kun je zo’n risico niet nemen. Je foto’s zijn toch je levenswerk: die wil je met de grootste zorg bewaren.”

© Frank Doorhof

LaCie
Frank werkt met LaCie-schijven, en op locatie zijn dat de Rugged-schijven, her­kenbaar aan de oranje rubber bescherming. Deze schijven hebben geen probleem met water, stof, zand en een val. De fotograaf vindt het een rustgevend idee dat als er toch ooit iets fout zou gaan – ook al is het door een menselijke fout – hij dan gebruik kan maken van de LaCie Data Recovery Service, die overigens in Nederland geves­tigd is.
Op locatie neemt Frank Doorhof altijd een LaCie Portable SSD 1TB mee, omdat die het snelste werkt. Daarnaast zit er ook altijd een LaCie Rugged 2 TB in zijn rugzak. Want Frank is van mening dat één back-up geen back-up is! Zodra Frank terug in de studio is, maakt hij nog een volledige back-up op zijn NAS, waar betrouwbare Seagate IronWolf-schijven in zitten. “Als fotograaf sta je er misschien te weinig bij stil dat je alles kwijtraakt als er iets fout loopt. Goede back-ups zijn essentieel. De eindverantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Jij, en enkel jij, bent verantwoordelijk voor een goede workflow en data-opslag!”

Volg Frank Doorhof op: Instagram en Facebook.

De ideale LaCie-schijf voor elke situatie.
Te koop bij Coolblue.

Op locatie:
LaCie Rugged SSD
Deze versleutelde USB-schijf is tot 2x sneller dan traditionele SATA-SSD’s, maakt gebruik van Seagate FireCuda NVMe-SSD-prestaties voor een maximale USB 3.1 Gen 2-doorvoer en is bestand tegen water (IP67-certificering).

LaCie

Onderweg:
LaCie Rugged Shuttle
Deze schijf van hoge capaciteit is slank en past handig in rugzakken en enveloppen. De schijf is uitgerust met zelfversleuteling voor extra bescherming en biedt hardwarematige RAID 0/1 zodat je zelf kunt kiezen tussen meer capaciteit/hogere snelheid of zekerheid.

In de studio:
LaCie 2big dock met Seagate IronWolf-schijven
Een opslagoplossing met tal van handige poorten en kaartsleuven; hardwarematige RAID 0/1, hoge snelheden via USB-C en Thunderbolt 3 en Enterprise-schijven die topprestaties bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam