lichtsterke portretlens
Leica introduceert een hoogwaardig objectief voor M-camera’s, het objectief biedt een hoge lichtsterkte, een dito beeldkwaliteit en een brandpuntsafstand die perfect is voor portretfotografie. De Leica Summilux-M 90mm F1.5 ASPH.
Het optisch ontwerp van de Summilux-M 90mm bestaat uit acht elementen waarvan twee asferisch geslepen elementen met grote diameter. Samen met de volgens Leica ‘exceptionele precisie tijdens het fabricage- en assemblageproces’ en een floating element is de beeldkwaliteit van extreem hoog niveau. De beeldscherpte is opvallend hoog tot in de hoeken, bij elke afstandsinstelling en zelfs bij de grootste opening. Beeldfouten zoals vertekening en overstraling worden effectief gecorrigeerd.

Fraaie bokeh
De brandpuntsafstand van 90mm is ideaal voor het maken van portretopnamen en dankzij de maximale lensopening van F1.5 kun je het onderwerp prachtig af laten steken tegen een onscherpe achtergrond. Door het optische ontwerp en het diafragma met elf afgeronde lamellen is de bokeh heel fraai. De minimale instelafstand bedraagt slechts 1 meter waardoor je moeiteloos close-ups kunt maken.
M10-P Ghost Edition
De Summilux-M 90mm F1.5 ASPH. is ontworpen voor gebruik op de meetzoekercamera’s met M-vatting, zoals de M10-P waarvan tegelijk met de introductie van de 90mm een nieuwe versie, de Ghost Edition For HODINKEE is aangekondigd. Deze witte camera is ontworpen door het horlogemerk HODINKEE. De camera is geinspireerd door de fascinatie van Benjamin Clymer, de oprichter van HODINKEE, voor de veroudering van tijdloze objecten zoals horloges.
Via de M-adapter L is de 90mm ook te gebruiken op de L-camera’s (van Leica, Panasonic en Sigma). Door de 6-bit codering wordt de lens automatisch herkend door de Leica SL en SL2.
Het valt te betreuren, dat dit prachtige optiek geen kans heeft gekregen
zijn kwaliteiten te tonen. “Leica introduceert een hoogwaardig objectief
voor M-camera’s, het objectief biedt een hoge lichtsterkte, een dito beeld-
kwaliteit en een brandpuntsafstand die perfect is voor portretfotografie”.
De Leica Summilux-M 90mm F1.5 ASPH. De foto, die alle kwaliteiten van
de Summilux had kunnen tonen, is helaas mislukt.
De opname is sterk onderbelicht en mist een duidelijke compositie. Het
gezicht staat te ver van de camera en heeft dus te veel scherptediepte.
De achtergrond heeft geen beeldbepalende funktie en is storend onrustig.
De naar de camera uitgestoken hand is storend vervormd in beeld.
De testopname met dit kostbare Leitz optiek had met elke camera gemaakt
kunnen zijn en ziet er amateuristisch uit.
Beste Jaco,
Ik wist niet eens meer dat ik dit nieuwsbericht had geschreven! De foto zal bij het persbericht aangeleverd zijn, ik heb hem in ieder geval niet gemaakt. Dat kan ook niet bij een nieuwsbericht, de producten zijn doorgaans alleen nog maar aangekondigd en nog niet leverbaar.
U hebt gelukkig de foto niet gemaakt. In Duitsland zegt me “der Praktikant hat es gemacht”.
Als ik in Nederland de pech heb in een winkel slecht geholpen te worden, vraag ik de verkoperhoe lang zijn taakstraf duurt.
Wanneer men ouder wordt en niet vergeetachtig, dan weet men veel. Er zijn drie iconische camera merken. Linhof, Hasselblad en Leica. De camera’s van Leitz, die hebben “iets”, ze
scheppen een beeld, dat de fotograaf en beschouwer van de foto pakt. Toen er in Nederland nog alleen maar analoog gefotografeerd werd, waren de foto’s uit een Leica altijd bijzonder.
Opvalland vanwege de compositie, het onderwerp, de functionele korrel of de scherpte.
Leica fotografen balanceren op de grens van de lichtgevoeligheid van hun filmemulsies. In hun camera zit een 25 ASA (15 DIN) of een 400 (27 DIN) film. Kodak Pan-X of een Tri-X. Een Kodachrome 25, zelden Agfa CT 18. Maar wel een geforceerd ontwikkelde Ektachrome.
Taakgestraften zijn een bedreiging voor schoonheid. Die Praktikant in Wetzlar weet niet wat
kwaliteit is. Als hij op vrijdagmiddag nog even snel een persbericht eruit gooit, illustreert hij het met foto uit een reisgids. En dan begint zijn weekend.
Niet bijgevoegd de lijst van Leica M gebruikers en hun favoriete fijnkorrelontwikkelaar.