Sony FE F1.8/ 135 mm GM: lichtsterke portretlens

Sony breidt de G-Master serie uit met de Sony FE F1.8/ 135 mm GM. Een objectief met die brandpuntsafstand behoorde generaties lang tot de uitrusting van zowel vrijetijds- als professionele fotografen. Een lichtsterke 135 mm is bij uitstek geschikt voor portret- en bruidsfotografie, maar biedt ook mogelijkheden voor (indoor) sport. Mag deze Sony voortaan mee in de tas?

0
Sony FE F1.8/ 135 mm GM

Een brandpuntsafstand van 135 mm in combinatie met een hoge lichtsterkte van F1,8 levert een fors en zwaar objectief op, met een filtermaat van maar liefst 82 mm. Toch is de balans goed op de full-frame systeemcamera’s van Sony zoals de A9 en de A7-serie. De Sony FE F1.8/ 135 mm GM beschikt over een optisch ontwerp met 13 elementen, waaronder een XA (Extreme Aspherical) -element en een Super ED (Extra-low Dispersion) -element in de voorste groep. Dankzij elf afgeronde lamellen is het diafragma bijna perfect rond. Het objectief heeft twee aparte auto- focusgroepen die elk een focuslens aandrijven. De minimale instelafstand bedraagt slechts 0,7 meter, zodat je ook kleine voorwerpen en details kunt fotograferen. Een Nano AR-coating reduceert lensflare en nevenbeelden, zodat het objectief ook goed inzetbaar is bij tegenlicht. Een fluorcoating op het voorste lenselement stoot water en vingerafdrukken af.

Door de minimale scherpstelafstand van 70 cm zijn mooie detailopnames mogelijk.

Bediening
Aan de voorzijde zit een brede ring voor hand- matige scherpstelling en centraal geplaatst de ring om de diafragmaopening op het objectief zelf in te stellen. Wie dat liever met het instelwieltje op de camera doet, draait deze ring in de ‘A’-positie. Via een schakelaar wordt het diafragma traploos instelbaar – een onmisbare functie voor video, omdat je anders de klikgeluidjes van de ring zou horen. Verder heeft het objectief nog een schakelaar om te kiezen tussen autofocus en manuele scherpstelling, en een focusbegrenzer (volledig bereik; 70 cm tot 2 m; 1,5 m tot oneindig.

Beeldkwaliteit
De Sony FE F1.8/ 135 mm GM is net als de andere G-Master objectieven GM haarscherp. Bij portretfotografie is ze daardoor weinig vergevingsgezind. Door de hoge scherpte is werkelijk elke oneffenheid in de huid, elke rimpel te zien – althans in het gebied dat scherp afgebeeld wordt, en dat is bij het grootste diafragma vanzelfsprekend klein. Daarom komt Sony’s Eye AF-technologie zo goed van pas. Hiermee behoudt de camera de scherpstelling op het oog, ook als fotograaf of model wat naar voor of achteren zouden bewegen. De autofocus werkt snel, ook in minder goede lichtomstandigheden, en bovendien geruisloos. Bij F1,8 tot F2,4 is er lichte vignettering, maar die stoort niet voor het soort onderwerpen dat je met dit objectief wilt vastleggen en is trouwens makkelijk te corrigeren. De bokeh is heel fraai.

Op F1,8 is de scherptediepte minimaal. Eye AF is hier een waardevol hulpmiddel om de focus op het oog te houden. De bokeh is fraai – kijk naar het halssnoer.

Conclusie
Het negende objectief in Sony’s G Masterreeks is alweer een pareltje. Dankzij de Eye AF en ingebouwde beeldstabilisatie van de Sony-camera’s is het gemakkelijk om de ogen van je model haarscherp in beeld te krijgen, ondanks de geringe scherptediepte. Het prijskaartje van tweeduizend euro is echter ook behoorlijk indrukwekkend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam