Huawei P30 Pro – Smarthone met 5x zoom

De kwaliteit van de camera van de gemiddelde smartphone wordt elk jaar beter. Een echte camera had nog één onoverbrugbaar voordeel: een groothoekzoombereik. Met de Huawei P30 Pro is ook dat verleden tijd.

0
Huawei P30 Pro

De Huawei P30 Pro is het nieuwe topmodel. Hij heeft een 6,5 inch oled-scherm, wordt aangedreven door een snelle Kirin 980-processor, en heeft standaard 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Die opslag kan nog uitge­breid worden met een geheugenkaart. Ons interesseert natuurlijk vooral hoe het apparaat presteert als camera. Net als bij vorige modellen werkte Huawei voor de ontwikkeling weer samen met Leica. Op de rugzijde wordt de camera(lens) trots omschreven als een ‘Leica Vario- Summilux-H 1:1.6-3.4/16-125 ASPH.’

Drie camera’s

Aan de achterkant van de P30 Pro vindt je niet één maar liefst drie camera’s. De hoofd-camera gebruikt een 40 megapixelsensor in 1/1.7-inch formaat (7,6 x 5,7 mm): even groot als de sensor in de eenvoudigste compactcamera’s. Deze sensor is uitgerust met een nieuw soort kleurfilter. Bijna alle digitale camera’s gebruiken een Bayer-filter (genoemd naar de uitvinder Bryce Bayer) dat is opgebouwd uit een raster van telkens twee groene, één rode en één blauwe kleur-filters. Bij de sensor van de P30 Pro zijn de groene kleurfilters echter vervangen door gele. Huawei noemt dit een RYYB SuperSpectrum (Red Yellow Yellow Blue)-filter. Doordat een geelfilter meer licht doorlaat dan een groen, ontvangt de sensor meer licht. Voor deze sensor zit een F1.6-objec­tief met een brandpuntsafstand van naar full-frame omgerekend 27mm en inge­bouwde optische beeldstabilisatie.

Bovenaan vinden we een 20 megapixel-camera met een F2,2-ultragroothoekobjectief, met een brandpunt van omgerekend 16mm. Onder de hoofdcamera staat het pronkstuk: een 8 megapixelcamera met een F3.4-telelens van omgerekend 125mm. Dit objectief kreeg een periscoopconstructie, waarbij de optische as dwars in de smartphone loopt in plaats van haaks op de smartphone. Een prisma buigt het invallende licht naar het objectief. Door deze folded optics wordt een langere brandpuntsafstand mogelijk zonder dat de smartphone dikker wordt. De P30 Pro heeft nog een vierde camera. Deze Time-of-Flight (TOF) camera vormt geen zichtbaar beeld, maar meet de afstand tot de onderwerpen in de scène. Deze informatie wordt gebruikt om verschillende niveaus van onscherpte op de achtergrond na te bootsen. Daardoor neemt de onscherpte geleidelijk toe, en dat maakt het bokeh-effect geloofwaardiger dan bij oudere modellen.

Traploos zoomen

De hardware is maar een deel van het verhaal. Het grootste werk bij het zoomen gebeurt door slimme software die meerdere opnames van een of twee camera’s combineert om een beeld te vormen. Tot 2x zoom gebruikt de P30 Pro meerdere opnames met de hoofdcamera, tussen 2x en 5x zoom worden opnames van de standaardcamera en de tele-camera gecombineerd. Bij meer dan 5x zoom berekent de P30 Pro een beeld uit meerdere opnames van de tele-camera, en dat levert wat minder scherpe beelden op. Als fotograaf merk je van al dat rekenwerk niets; alleen word je telkens gevraagd om het toestel stil te houden tot de opname-reeks voltooid is. Ook al bestaat de hardware uit drie camera’s met vaste brandpunts-afstand, in de praktijk kun je traploos in-en uitzoomen tussen 16 en 125mm.

Conclusie

Een smartphone met een zoombereik van 16 tot 125 mm, die ook ’s avonds nog goede foto’s kan maken? Als iemand het tien jaar geleden had voorspeld, had ik hartelijk gelachen. Maar het kan dus wel. Wie op zoek is naar een smartphone met een zeer goede fotokwaliteit, en dankzij de groot­hoek- en telecamera ook heel veelzijdig inzetbaar, moet de Huawei P30 Pro zeker overwegen. De vooruitgang heeft wel een prijs: voor het model met 128 GB opslag betaal je 999 euro.

Nachtmodus
De P30 Pro heeft een verbeterde nacht-modus waardoor hij ook bij heel weinig licht nog kan fotograferen. Ook hierbij worden meerdere opnames gecombineerd tot het equivalent van één opname met lange sluitertijd. Je hebt geen statief nodig, maar je moet de smartphone zo stil mogelijk houden. Als er personen door het beeld wandelen, worden die onscherp afgebeeld, maar de beeldstabilisatie zorgt er wel voor dat statische onderwerpen scherp zijn. Deze nacht-modus is behoorlijk indrukwekkend.

Huawei

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro
Dankzij de TOF-camera is het bokeh-effect (softwarematige vervaging van de achtergrond) overtuigender.

Huawei P30 Pro
De nachtmodus combineert verschillende opnames tot één foto die met een lange sluitertijd gemaakt lijkt te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam