Fotografie-apps: KineMaster

Mark Moed bespreekt Kinemaster voor je smartphone.

0
KineMaster
(c) KineMaster logo

Dat de filmfunctie van de smartphone populair is, zie je op YouTube, Instagram en Facebook, en natuurlijk op televisie waar door toeschouwers gemaakte filmpjes van ongelukken of rampen worden getoond. Die populariteit is logisch want je hebt je smartphone altijd bij je, en je kunt de gemaakte filmopnamen meteen op internet plaatsen. Met behulp van een app kun je de kwaliteit van de opnames ook nog eens verbeteren. We bekijken KineMaster, een app waarmee je filmmateriaal kunt editen. 

KineMaster heeft versies voor iPhones (met iOS 9.3 of nieuwer en A64 bit processor) of Android. Bij Android kun je beter eerst even controleren of de chipset van jouw smartphone geschikt is voor welke functies en resolutie (4K, 1440p, 1080p of 720p). Je vindt de hele lijst in de handleiding op kinemaster.com. 
KineMaster is een app met professionele mogelijkheden. Om er een aantal van te noemen: Entuitive Editing (exact inkorten), Instant Preview (zie aanpassingen meteen terwijl je ze invoert), Multi-Track Audio (acht geluidskanalen tegelijk afspelen), Blending Modes (creatieve functies zoals dubbelopname), Speed Control (pas afspeelsnelheid aan 0.25x – 16x) en Chroma Key (vervang achtergrond). Multiple Layers  betekent dat je extra lagen met tekst, foto’s en video kunt gebruiken, het voordeel is dat je ze aan kunt passen of verwijderen. Je kunt gezichten van (on)bekenden desgewenst blurren, zodat je claims na publicatie op bijvoorbeeld YouTube kunt vermijden. Je kunt KineMaster alleen gebruiken in de horizontale stand van je smartphone, even wennen misschien maar je hebt wel meer ruimte voor je timeline

Kinemaster
Kinemaster

Het is ook even wennen aan sommige benamingen, als je bijvoorbeeld een opname wilt maken kun je kiezen uit camera of camcorder. Je bent wellicht geneigd om camera te kiezen maar dan kun je alleen foto’s maken.  
De resultaten zijn perfect en de werking is snel. Als je regelmatig filmt en de voordelen van de app op waarde schat, komt de vraag of een betaald abonnement zinvol is. Gratis gebruiken is ook mogelijk, als je het tenminste niet erg vindt dat er een watermerk (Made with KineMaster) op al je werkstukken komt te staan… 

Wil je dat toch liever niet dan ben je verplicht een abonnement aan te gaan voor € 4,99 per maand, of €29,99 per jaar. Behoorlijk kostbaar, maar je krijgt wel elke maand nieuwe muziek, geluidseffecten en animated overlays, en je bent naast het watermerk ook de advertenties kwijt. 

Alternatieven 
Wil je toch liever een gratis app (zonder watermerk) gebruiken, kijk dan bijvoorbeeld naar Adobe Premiere Rush, de opvolger van Premiere Clip. De app biedt een behoorlijke hoeveelheid functies maar stelt wel hoge eisen aan de smartphone. Voor iPhone moet je minimaal iOS 11 hebben en bij Android is op dit moment het aantal compatibele smartphones heel klein. Video Maker is een Android-app zonder watermerk en advertenties, die juist geen eisen stelt aan je smartphone en die toch de nodige basisfuncties en effecten biedt. Een gratis app voor iOS? Keuze genoeg, zoals iMovie (van Apple zelf), Videorama, Quick en Splice (beide van GoPro).

Kinemaster

 KineMaster 
Android en iOS 
Gratis (volledige versie €4,99 per maand, €29,99 per jaar)

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 10 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam