Artistieke beeldbewerker TOPAZ STUDIO 2

Uit onvrede met de abonnementsformules van Adobe zijn fotografen in toenemende mate op zoek naar alternatieven voor Lightroom of Photoshop. Kan Topaz Studio 2 deze uitdaging aan?

1
Topaz Studio 2
Via laagmaskers kun je bewerkingen beperken tot delen van een foto.

Topaz Labs is een software-ontwikkelaar die verschillende toepassingen voor digitale fotografen maakt. Een van de bekendere is Denoise, een programma om ruis in digitale foto’s te verwijderen. Afgelopen juli bracht Topaz Labs versie 2 uit van Topaz Studio. Dat is een programma om individuele digitale foto’s te bewerken. Het is geen toegewijde raw-ontwikkelaar zoals Lightroom of Capture One. Topaz Labs kan wel raw-bestanden openen, maar mist essentiële gereedschappen voor raw-ontwikkeling zoals lenscorrecties en cameraprofielen. Evenmin bevat het een bestandsbrowser of een bibliotheekmodule. Wat kan deze software dan wel?

Nu met lagen

Het grootste verschil met versie 1 is dat Topaz Studio 2 nu lagen ondersteunt. Elke bewerking die je uitvoert wordt op een aparte laag aangebracht. Het originele beeld blijft op de onderste laag en wordt niet gewijzigd. Je kunt een laag steeds verwijderen, de positie van lagen aanpassen door ze in het lagenpalet te verschuiven, de doorzichtigheid van lagen aanpassen en laagmaskers maken.

Het maken van een laagmasker kan op verschillende manieren. Je kunt het masker schilderen met het brush-gereedschap, een cirkelvormig laagmasker of een verloop-masker maken, of een laagmasker maken op basis van helderheid of kleur (bijvoorbeeld om alle groene delen van een landschapsfoto te selecteren). Zo is het relatief eenvoudig om bewerkingen alleen op een deel van de foto toe te passen.

Topaz Studio 2
Filters en Looks worden elk op een aparte laag bewaard.

Filters en looks

De bewerkingen die Topaz Studio biedt zijn ingedeeld in twee groepen met een nogal verwarrende naam, Filters en Looks. Filters zijn namelijk helemaal geen filters maar gewoon de standaardgereedschappen die je ook in andere beeldbewerkers vindt, zoals aanpassingen van helderheid en contrast, curven, een kanaalmixer, dual- en quadtoonregelaars. Wie een foto via een Instagram-achtig filter in één keer wil bewerken, moet in Topaz Studio 2 bij de Looks zijn. Daar vind je tientallen voorinstellingen in vijftien categorieën, van Abstract en Artistic tot Vintage en Warm. Met een Look tover je je beeld in geen moeite om tot een impressionistisch schilderij of tot een verbleekte foto uit de jaren ’50.

Topaz Studio 2
Met het HSL-Filter kun je kleur, verzadiging en helderheid per kleurkanaal aanpassen.

Foto’s bewerken

De Filters van Topaz Studio 2 zijn gegroepeerd in drie categorieën: Essential, Creative en Stylistic. De gereedschappen hebben geen automatische instelling; je kunt dus niet met één muisklik bijvoorbeeld de belichting aanpassen, wat in veel andere beeldbewerkers wel kan. Anderzijds bestaan er voor verschillende gereedschappen wel presets. Voor het Basic Adjustment-filter heb je bijvoorbeeld de keuze uit de presets Bleach Bypass, Brighter, Clear Exposed, Cooler, Darker, Low Saturated Exposure, Over Exposed, Reduce Saturation, Toy Camera, Warm Morning en Warmer. Op basis van de naam is het lang niet altijd duidelijk wat een preset doet, maar het is gelukkig wel eenvoudig om een bewerking die je niet bevalt ongedaan te maken of de hele filterlaag te verwijderen. Om het resultaat van je bewerking te vergelijken met het origineel, kun je een gesplitste weergave of een zij-aan-zij weergave gebruiken.

Exporteren

Wil je jouw bewerkingen (Filters en Tools) als aparte lagen bewaren om ze nadien nog aan te passen, dan dien je je foto op te slaan in het eigen bestandsformaat van Topaz Studio 2, herkenbaar aan de bestands-extensie .ts2. Je kunt de bewerkte foto’s ook exporteren in jpeg-, tiff- of png-formaat.

Dat gebeurt steeds op volledige grootte van de oorspronkelijke foto, wat niet altijd handig is. Als je ze bijvoorbeeld wil delen op Instagram of Facebook, heb je nog een ander programma nodig om je foto te verkleinen naar bijvoorbeeld 2000 pixels breed. En Studio 2 bevat wel een croptool, maar dat mist voorinstellingen voor de bekende beeldverhoudingen zoals 1:1, 16:9 of 2:3.

Conclusie

Topaz Studio 2 is een eigenzinnige beeldbewerker. De sterkte van het programma zit hem in de vele artistieke Looks die je foto omtoveren tot een schilderij of verouderde foto. Als echte beeldbewerker zijn er echter betere alternatieven te vinden.

Topaz Studio 2
Twee Filters zorgen voor de omzetting naar zwart-wit en de aanpassing van het contrast.

Topaz Studio 2

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam