Eddy van Wessel wint Canon Zilveren Camera 2019!

Eddy van Wessel heeft de Canon Zilveren Camera 2019 gewonnen met zijn serie 'Het Laatste Bolwerk'. Hij wint hiermee de prijs maar liefst voor de derde maal!

0
Zilveren Camera
Eddy van Wessel, Het Laatste Bolwerk, 2019 (Winnaar Canon Zilveren Camera 2019).

Zaterdag 1 februari zijn in Hilversum de prijzen van de Zilveren Camera 2019 uitgereikt. Eerder waren de nummers 1, 2 en 3 van alle Zilveren Camera-categorieën al bekend gemaakt. Alle nummers één waren hiermee genomineerd voor de Canon Zilveren Camera.

Juryvoorzitter van Stichting De Zilveren Camera Marc Prüst vertelt waarom Eddy van Wessel de grote winnaar is: “Dit jaar resulteerde de stemming in een overtuigende keuze voor de serie uit het oorlogsgebied in Syrië waar Eddy van Wessel in maart de val van de laatste nederzetting van Islamitische Staat, Baghuz, vastlegde. Een overweldigende serie met dystopische beelden van een uittocht door een woestijn, waarbij het onderscheid tussen slachtoffer en dader minder voor de hand liggend is dan een simpel goed en kwaad. De serie is ook bijzonder sterk ge-edit: elk beeld draagt iets bij aan het geheel, en neemt de kijker mee naar een wereld die ver afstaat van de gemiddelde burger in Nederland.”

Fotograaf Eddy van Wessel (1965) werkt in diverse conflict- en rampgebieden. Zijn foto’s worden gepubliceerd in internationale tijdschriften zoals Stern, Paris Match, LeMonde2 en The Washington Post Magazine. Eddy won eerder in 2012 de Zilveren Camera voor zijn serie van het stedelijk slagveld in Aleppo. Tweemaal was hij fotojournalist van het jaar. Hij won tevens de Zilveren Camera 2015 voor zijn serie ‘Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47’. Deze foto’s brengen de strijd tegen IS in Irak en Syrië in beeld. 

Zilveren Camera

Naast de Canon Zilveren Camera 2019 zijn ook de winnaars van de Prijs voor Storytelling, de NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, de Paul Peters Fotoprijs en de tien genomineerden voor de Publieksprijs bekend gemaakt.
De Prijs voor Storytelling gaat naar Ilvy Njiokiktjien voor haar serie ‘Born Free’, waarin ze de eerste Zuid-Afrikaanse generatie volgt die opgroeit zonder Apartheid. Marcel van Hoorn  wint de NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar met zijn foto ‘Mathieu van der Poel wint Amstel Gold Race’ waarin Mathieu van der Poel uitgeput naast zijn fiets ligt in totale ongeloof over deze magistrale overwinning. De winnaar Paul Peters Fotoprijs is Sabine van Wechem met de serie ‘In de ban van Hilmano’, een intieme, langlopende serie over verslaving en liefde.

Marcel van Hoorn, Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race, 2019 (Winnaar NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar).

Alle categorie- en prijzenwinnaars en alle nummers 2 en 3 van iedere categorie zijn t/m 22 maart te zien in Museum Hilversum. Hier kan het publiek stemmen wie de Publieksprijs moet krijgen. Voor deze prijs zijn tien foto’s genomineerd: Carla Kogelman – Chris; Pim Ras – Rico in de spotlights; Evert Elzinga – Instagram Experience; Siese Veenstra – Boerenprotest; Merel Schoneveld – Het (laatste?) Vreugdevuur; Michel Schnater-  Igone de Jongh; Marcel van Hoorn – Mathieu van der Poel; Ilvy Njiokiktjien – Born Free; Eddy van Wessel – De macht in NO-Syrië; Arie Kievit – Vluchten uit Venezuela.
Bij de feestelijke finissage van de tentoonstelling op 22 maart zal de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt worden. www.zilverencamera.nl

Sabine van Wechem, In de ban van Hilmano, 2019 (Winnaar Paul Peters Fotoprijs).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam