DxO PhotoLab 2: nu ook met bibliotheek

Het softwarebedrijf DxO heeft een nieuwe versie van zijn raw-bewerkingssoftware PhotoLab klaar. DxO PhotoLab 2 bevat de gloednieuwe PhotoLibrary, waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen zoeken, bekijken en beoordelen.

0
DxO Photolab2

Het softwarebedrijf DxO heeft een nieuwe versie van zijn raw-bewerkingssoftware PhotoLab klaar. Photolab 2 bevat de gloednieuwe PhotoLibrary, waarmee gebruikers afbeeldingen kunnen zoeken, bekijken en beoordelen.

Photolab – de opvolger van DxO OpticsPro – is een van de vele alternatieven voor Adobe Lightroom als raw-ontwikkelaar. Wat de meeste van deze programma’s missen, is een equivalent voor de Bibliotheekmodule van Lightroom. Dus blijven veel gebruikers trouw aan Lightroom, omdat ze dan met één programma hun foto’s kunnen beheren en ‘ontwikkelen’. Met versie 2 van PhotoLab wil DxO een completer alternatief voor Lightroom bieden door de toevoeging van de Photolibrary module.

De PhotoLibrary in PhotoLab 2 is echter geen volwaardige databank, zoals de Lightroom-bibliotheek; je kunt ze beter vergelijken met een bestandsbrowser zoals Adobe Bridge. Er is om te beginnen geen functie om foto’s te importeren vanop een geheugenkaart, en om tijdens de import de bestandsnaam te wijzigen en sleutelwoorden toe te voegen. Je dient zelf je foto’s in de gewenste mappenstructuur op je harde schijf te kopiëren.

PhotoLab 2 Library
De Library toont foto’s in de mappen op je computer.

In de linkerkolom van PhotoLibrary kun je door de mappen op je computer navigeren om foto’s in die mappen te bekijken. Aan elke foto kun je vanuit de PhotoLibrary een waardering (1 tot 5 sterren) toekennen, en de status op ‘Pick’ of ‘Reject’ zetten. Je kan de naam van een individuele foto wijzigen, maar niet van een hele reeks tegelijk. Evenmin is het mogelijk om sleutelwoorden toe te voegen. Via het zoekveld van de PhotoLibrary kun je zoeken op basis van criteria zoals opnameparameters (diafragma, sluitertijd, ISO), bestandsnaam en extensie, de datum waarop de foto is gemaakt en het aantal sterren dat aan de foto is toegewezen. Zoeken op sleutelwoord is niet mogelijk, en dat beperkt voorlopig wel de bruikbaarheid van de zoekfunctie. DxO heeft aangekondigd dat zoeken op sleutelwoord mogelijk wordt in een volgende update van PhotoLab 2 die nog dit jaar op de markt komt.

Bewerken met PhotoLab 2

In onze test van PhotoLab 1.2 noemden we het al een uitstekende raw-bewerker, en PhotoLab 2 doet het zelfs nog beter. De software gebruikt nu namelijk de metadata van een foto om automatisch de belichting te verbeteren, en fouten zoals lensvertekening, chromatische aberratie en vignettering te corrigeren. Daardoor worden raw-bestanden soms heel anders weergegeven dan op de voorvertoning die je op je camerascherm: die wordt immers gemaakt door de ingebouwde raw-ontwikkeling in je camera. Wil je een raw-bestand openen zonder automatisch correcties, kun je in de voorkeuren van Photolab 2 bij ‘Default preset for new RAW images’ kiezen voor ‘No correction’.

PhotoLab 2 voorkeuren
Je kunt kiezen met welke voorinstelling raw-foto’s geopend worden.

Voor ruisonderdrukking gebruikt DxO staat haar eigen technologie. Standaard staat die ingesteld op HQ (Fast), die, zoals de naam al doet vermoeden, snel werkt. De andere instellling, PRIME is alleen in de duurdere Elite-versie beschikbaar. Ze heeft langer nodig, maar het resultaat is in bepaalde gevallen beter.

Photolab 2 ruisonderdrukking
V.l.n.r. geen ruisonderdrukking, HQ (Fast) ruisonderdrukking, PRIME ruisonderdrukking (klik voor 100% crop; ISO 25.600).

Een andere nieuwigheid (alleen in de duurdere Elite versie van Photolab 2) is ClearView Plus, een hulpmiddel om mist of heiigheid uit foto’s te verwijderen en het lokaal contrast te verhogen. Deze Plus-versie van ClearView analyseert de opname en past de sterkte van de correctie aan zodat het resultaat natuurlijk overkomt. Een slim algoritme moet voorkomen dat er storende halo’s onstaat langs randen en overgangen.

Clearview vermindert mist in het beeld.

Verder ondersteunt de Elite versie van DxO PhotoLab 2 nu ook de DCP-kleurprofielen van kleurkalibratie-oplossingen zoals X-Rite ColorChecker. Daardoor is het mogelijk kleurconsisente resultaten te garanderen met andere software zoals Adobe Lightroom, Adobe Camera RAW, X-Rite ColorChecker Passport Photo en DNG Profile Editor.

Conclusie

Photolab 2 breidt een reeds uitstekende raw-ontwikkelaar uit met een paar nieuwe tools en een bestandsbrowser. De mogelijkheden van die laatste zijn echter te beperkt om al van een volbakken Lightroom-alternatief te spreken; met name dat je geen foto’s via het programma kan importeren, van sleutelwoorden voorzien of in batch hernoemen. We zijn benieuwd wat de beloofde updates brengen. Wie alleen maar raw-bestanden wil ontwikkelen, moet PhotoLab 2 zeker eens uitproberen – dat kan gedurende 30 dagen gratis.

De Essential en Elite versie van DxO PhotoLab 2 (Windows en Mac) zijn nog tot 18 november te koop op de webshop van DxO (shop.dxo.com) aan de speciale introductieprijs van €99,99,- (i.p.v. €129,00,-) en €149,99,- (i.p.v. €199,00,-). Een dertig dagen werkende testversie is gratis te downloaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam