Joana Choumali winnaar Prix Pictet Hope

Met haar serie Ça va aller heeft Joana Choumali de prestigieuze Prix Pictet 2019 prijs gewonnen. Het thema van deze wedstrijd rondom fotografie en duurzaamheid is dit jaar Hope.

0
Joana Choumali
© Joana Choumali

Joana Choumali maakte de foto’s drie weken na een terroristische aanslag in de stad Bassam in Ivoorkust. Vervolgens voegde ze borduurwerk toe aan de beelden als een manier om hoop en veerkracht te kanaliseren. De titel van de serie, vertaald als ‘het komt wel goed’, is een typische Ivoriaanse uitdrukking die voor alles wordt gebruikt, ‘zelfs voor situaties die niet goed zullen komen’, aldus Joana.

Hope is een thema dat een breed scala aan creatieve mogelijkheden en een sterke reeks verbindingen biedt met het overheersende thema van duurzaamheid van de Prix Pictet. Hoop in tegenspoed. Recycling. Herbebossing. Wetenschap – vooruitgang in de geneeskunde – en technologische oplossingen voor wereldwijde milieuproblemen. Dalende armoede.

Prix Pictet
© Joana Choumali

Uit alle inzendingen die dit jaar binnen kwamen werd een shortlist gekozen met werk van 12 kunstenaars uit 8 landen op 4 continenten; Shahidul Alam (Bangladesh), Joana Choumali (Ivoorkust), Margaret Courtney-Clarke (Namibië), Rena Effendi (Azerbeidzjan), Lucas Foglia (Verenigde Staten), Janelle Lynch (Verenigde Staten), Ross McDonnell (Ierland), Gideon Mendel (Zuid-Afrika), Ivor Prickett (Ierland), Robin Rhode (Zuid-Afrika), Awoiska van der Molen (Nederland), Alexia Webster (Zuid-Afrika).

De Prix Pictet werd in 2008 ingesteld door de Pictet Group (de in Genève gevestigde bank Pictet & Cie) en wil prachtige foto’s laten zien die de meest dringende sociale en milieukwesties van vandaag binnen het brede thema van duurzaamheid tonen. Eerdere thema’s waren onder meer; Water, Earth, Power en Consumption.

De tentoonstelling met alle fotografen van de shortlist is t/m 8 december te zien in het Victoria and Albert Museum in Londen.
www.prixpictet.com

zie ook:
Prix Pictet 2019 nomineert Awoiska van der Molen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam