Panasonic Lumix S1H: gemaakt voor video

0
Panasonic S1H

De Panasonic Lumix S1H is officieel gepresenteerd. Deze systeemcamera met full-frame sensor blinkt uit door zijn videoprestaties.

De Panasonic Lumix S1H is de derde camera in het Lumix S systeem, en onderscheidt zich duidelijk van de S1R (hoge resolutie) en S1 (allround). Panasonic maakt al jaren lang professionele broadcastcamera’s die gebruikt wordt in de televisie- en videowereld, en de S1H krijgt heel wat mogelijkheden die voordien alleen in dat soort – dure – camera’s te vinden waren.

Vernieuwende sensor

De S1H bevat een full-framesensor van 24,2 megapixel, met een laagdoorlaatfilter om moiré te voorkomen. De sensor kan video vastleggen in 6K resolutie aan 24 fps, in 5.9K aan 30 fps en in 4K aan 30 fps (met de volledige sensor) en 60 fps (met een crop). De sensor is een Dual Native ISO ontwerp. Dat wil zeggen dat er twee aparte circuits zijn om de sensor uit te lezen – een voor lage gevoeligheden en een voor hoge gevoeligheden. Het voordeel is dat bij hoge gevoeligheden (vanaf ISO 6400) het signaal minder versterkt moet worden, zodat er minder ruis ontstaat dan bij een klassieke sensor. Deze technologie is overgenomen uit de VariCam-camera’s van Panasonic.

De sensor heeft volgens Panasonic een dynamisch bereik van 14 stops, vrijwel hetzelfde als haar broadcastcamera’s. De sensor kan bewegen om cameratrilling over vijf assen te compenseren. Door deze Body Image Stabilizer  te combineren met de O.I.S. (Optical Image Stabilizer) in de Lumix S lenzen wordt een 6,5 stops langere sluitertijd mogelijk

Panasonic S1H
De Body Image Stabilizer werkt samen met de O.I.S. in de Lumix S lenzen

Continu filmen

De S1H heeft geen beperking op de opnametijd; je kan dus in principe non-stop blijven filmen, in alle resoluties. Om de warmte die daarbij ontstaat af te voeren, kreeg de camera een speciale ventilator. De body is vervaardigd uit een magnesiumlegering en is spatwater- en stofdicht afgewerkt. De S1H bevat twee slots voor SD-geheugenkaart die compatibel zijn met snelle UHS-II-kaarten (videosnelheidsklasse 90). De accu met hoge capaciteit biedt een opnameduur van circa 2 uur in alle opnamemodi; via de meegeleverde USB 3.1 Type-C-kabel kan de batterij snel worden opgeladen.

Panasonic S1H
Een ventilator voert de warmte af die ontstaat tijdens langdurig filmen

Ook voor foto

Met de S1H kun je ook foto’s maken. Met continue autofocus haalt de S1H 6 foto’s per seconde vastleggen, met AF-S wordt dat 9 fps. De voor Panasonic typische opnamestanden 6K Photo of 4K Photo zijn ook van de partij, net als de High Resolution mode van de S1 en S1R. Hierbij legt de camera acht achtereenvolgende beelden vast terwijl de sensor wordt verplaatst, en voegt ze samen tot één opname van 96 megapixel (12.000 x 8.000 pixels).

Bouw

De S1H heeft aan de de achterkant een lcd-scherm van 3,2 inch met een beeldverhouding van 3:2. Het scherm is anderhalve keer helderder dan dat p de S1R en S1, en daardoor ook in openlucht goed zichtbaar. Door een nieuwe mechanische constructie kan het scherm zowel kantelen als draaien, wat op de S1 en S1R niet kan. De elektronische zoeker is dezelfde als op de S1R en S1, met een resolutie van 5,7 miljoen beeldpunten en een verversings-snelheid van 60 of 120 fps. Er is ook een groot status-lcd aan de bovenzijde waarop de camera-instellingen, batterijstatus en resterende capaciteit op de geheugenkaarten af te lezen is.

Panasonic S1H
De S1H bevat een groot statusscherm en een opvallende rode Record-knop

De Lumix S1H wordt in de tweede helft van september leverbaar en heeft een adviesverkoopprijs van €3.999,-. Zodra Focus een testtoestel ontvangt presenteren we onze bevindingen over de S1H.

Panasonic S1H

Panasonic Nederland
Panasonic Belgie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam